Коне за 5 милиона евро пристигат за Световната купа в Божурище

снимка: БТА

Конната база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище ще приеме този уикенд старт от Световната купа по конен спорт в дисциплината прескачане на препятствия.

 

Заявки за участие са подали от 7 държави - Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия, Швеция и България. Англичаните също изявили желание да участват, но пропуснали срока за подаване на заявки.

 

Очаква се да пристигнат над 50 състезатели със 100 коня, които са на стойност над 5 милиона евро. Големият приз в неделя ще бъде квалификация за световните игри през 2014-а във Франция, както и за европейския шампионат в Дания през август тази година.

 

Това е 27-о издание на Световната купа в България и четвърто поредно на обновената база в Божурище. Тази година обаче поради финансови причини отпада едно от основните изпитание - отборната надпревара за Купата на нациите. В изпитанията този уикенд ще стартират най-добрите български състезатели - Ангел Няголов, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Апостол Тенев, Димитър Василев.

 

От Германия пристигат Росен Райчев и Ивайло Бонев. Райчев ще скача с четири коня, като между тях е и Капучино, победител от миналогодишното издание на Световна купа в Божурище.

 

Наградният фонд на състезанието е 39 000 евро, което е сумата минимум, изисквана от Международната федерация по конен спорт за организиране на кръг от Световната купа. Само за Големия приз в неделя с начален час 13.30 наградният фонд е 25 000 евро.

 

България е единствената държава на Балканския полуостров, която приема кръг от световната купа тази година. Организацията на състезанието струва 170 000 лева, от тях 50 000 лева е осигурило Министерство на физическото възпитание и спорта. Останалите средства са собствени приходи на Българска федерация по конен спорт и спонсори.

 

"Тази година министерство на спорта отпусна само 50 000 лева, което е най-малката сума досега. За сравнение миналата година средствата от държавата бяха 100 000 лева. Разбираме, че времената са кризисни, но остава известна горчилка, като се има предвид, че за други спортове у нас се отпускат далеч по-сериозни суми за организиране на състезания", каза заместник-председателят на федерацията по конен спорт д-р Крум Рашков.