Българският конен спорт се поздрави с два международни успеха

снимка: horsesportbg.org

В края на месец септември български състезатели по конен спорт постигнаха поредни международни успехи в дисциплините всестранна езда и прескачане на препятствия, съобщиха от родната федерация.

 

Българският състезател Иван Добрев е балкански шампион в дисциплината всестранна езда за 2012 год. Добрев постигна успеха си с кобила Никита на Балканския шампионат в дисциплината, който се проведе от 21-ри до 23-ти септември в Турция. Представители на три държави - България, Румъния и Турция премериха спортно майсторство в Ескишехир.

 

В отборна надпревара за Балканска купа по всестранна езда, реализирана по инициатива на Турската федерация по конен спорт в качеството й на организатор на международната проява, българският отбор в състав Иван Добрев с Никита, Мирослав Илиев с Лазурен, Светлин Кръстанов с Назир и Тодор Киров с Визьорка заслужи второ място в класирането.

 

Българинът с германски произход Гюнтер Оршел се класира на призово трето място на Европейски шампионат за ветерани в дисциплината прескачане на препятствия. Спортното събитие се проведе от 20-ти до 23-ти септември във френския град Динард.

 

Гюнтер Оршел е участник в Олимпийските игри в Сидни през 2000 г., а през 1997 г. става балкански шампион по прескачане на препятствия в Румъния.

 

Междувременно стана ясно, че друг българин - Росен Райчев, е спечелил първото квалификационно изпитание на Световния шампионат по конен спорт за млади коне, провеждащ се в град Ланакен, Белгия. Райчев, в състезателна двойка с 6-годишния кон Кон Кидам, се класира първи в пряка конкуренция с 269 топ ездачи, като финишира без наказателни точки за време от 28.42 секунди.