Американец донесе второ злато за Русия в Сочи

снимка: БТА/AP

Американецът с руски паспорт Вик Уайлд (или както е наричан в новата си „родина“ Вайлд) се превърна в една от звездите на Зимната Олимпиада в Сочи, след като спечели златния медал и в паралелния слалом в сноуборда.

27-годишният Уайлд се поздрави с великолепен успех в предишната паралелна дисциплина – гигантския слалом – а днес отново наложи доминация в екстремния парк „Роза Хутор“. Само 11 стотни от секундата разделиха новия олимпийски шампион и останалия на втора позиция Зан Кошир от Словения, който също вече има 2 медала от Сочи 2014, но те са сребро и бронз.

Малкият финал в дисциплината бе спечелен от австриеца Бенямин Карл, който надви с 0.26 секунди италианеца Аарон Марк и грабна бронзовия медал. Българинът Радослав Янков завърши 21-ви в крайното класиране, след като отпадна още в квалификациите. Той обаче регистрира най-добрия резултат не само в кариерата си, но и в историята на българския сноуборд в паралелните дисциплини на Олимпийски игри.

Колкото до Вик Уайлд, неговите две титли в Сочи 2014 са върха в кариерата му, тъй като досега единственото му отличие от голям шампионат е брон от Световното първенство в Канада през 2013-та година.

Австрийката Юлия Дуймовиц спечели златния медал в паралелния слалом при жените, след като натрупа комфортна преднина от 0.72 секунди след първото си спускане на пистата във финала срещу Анке Карстенс (Германия). Вторият манш обаче бе драматичен и Дуймовиц пресече финалната линия само с 12 стотни по-добро време от представителката на Бундестима.

Малкият финал бе спечелен от Амели Кобер, която донесе и бронзов медал за Германия в дисциплината. Италия и при жените остана в подножието на почетната стълбица, след като Корина Бокачини загуби битката за третото място с Кобер.