Сани Жекова: Искам да продължа със спорта

галерия:

снимка: Булфото

Най-добре представилата се българка на Зимните игри в Сочи Александра Жекова даде първото си интервю на родна земя след края на олимпийското си приключение, което я остави на 5-то място във финала на сноубордкроса.

Ясни са причините, които възпрепятстваха Жекова да се окичи със заслужен медал, но тя отново демонстрира великолепно спортсменство и отказа да каже лоша дума за италианката Микела Мойоли, която я блъсна във финала и я изхвърли от борбата за подиума.

Жекова потвърди, че би искала да продължи да се занимава с професионален спорт, за да доказва още и още, че българите могат да са сред най-добрите на подобен форум като Олимпиадата.

„Страхотно е да усещам подкрепата на толкова много хора в България. Не съм си представяла, че до такъв начин ще достигна сърцата на толкова много хора в родината, които ще се вълнуват и ще следят изявите ми“, каза Жекова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

„Може би наистина нямах късмет, целият ден протече много трудно, но това е спортът. Положили сме много усилия да сме там, всяка от нас на финала е отишла единствено за победата и няма как да осъждам случилото се. Просто приемам всичко като житейски път, оценявам грешките, които съм допускала и ще се поуча от тях.

Когато си в състезателна атмосфера и си мислиш за медала, винаги бъркаш. Дори за момент не си помислих да виня италианката. Благодарна съм, че бях там и моето олимпийско пътешествие стигна до финала.

4067985

Като техника използвам техника за концентрация и се опитвам да използвам енергията от природата, не само за тренировки за снега, а и за красиви неща. Използвам източни техники за концентрация, но това е при много състезатели. Това е много важно, защото преди старт трябва да се абстрахираш от всички разсейващи детайли и да се концентрираш, да си в пълна хармония със себе си, да си изключително спокоен. Трябва да черпиш енергия от красивите неща около себе си, а за мен това е природата и мисля, че ми помага.

Развиваме различна скорост в зависимост от трасетата, но обикновено около 80 км/ч, като в отделни участъци тя се увеличава. Бих искала да се занимавам още с профеисонален спорт, защото видях, че това има смисъл, макар да отнема голяма част от живота.

Ако имам подкрепата на държавата, на хората, на семейството си, искам да продължа. За да докажем, че можем да бъдем сред най-добрите“, каза още Сани Жекова.