Мъри Стоилов с исторически триумф в Шампионска лига (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Станимир Стоилов постигна исторически успех с казахстанския Астана, след като го класира за плейофите на Шампионска лига и по този начин си осигури минимум участие в груповата фаза на Лига Европа.

Постижението дойде след крайно драматична победа с 4:3 над финландския ХИК (Хелзинки) (0:0 в първия мач), и то при положение, че Астана игра повече от 20 минути с човек по-малко и стигна до решителния гол в добавеното време.

„Моите играчи са герои и мога да кажа, че победихме благодарение на нашите фенове. Днес е исторически ден за казахстанския футбол“, заяви щастливият Стоилов пред местния спортен сайт Sport.kz.

4146129

През първото полувреме подобен развой изглеждаше невъзможен, защото ХИК поведе с 0:2 след голове на Джалоу в 4-ата и на Баах в 42-ата минута. Твумаси върна едно попадение в самия край на първата част, но задачата на Астана след почивката оставаше прекалено сложна.

Канас от дузпа в 47-ата и Скомко с точен изстрел в 56-ата обаче осъществиха скоростен обрат – 3:2 за казахстанците. В 71-ата минута домакините останаха с човек по-малко заради директен червен картон на автора на първия гол Твумаси, а в 86-ата минута от дузпа ХИК изравни за 3:3 чрез Зенели.

4146130

В 93-ата минута драмата стигна своята кулминация, когато Постников реализира 4-ия гол за Астана и прати тима в плейофите на Шампионска лига.

„На почивката (при 1:2) им казах, че след като сме вкарали един гол, и вторият ще дойде. След като останахме с човек по-малко (при 3:2), стана трудно. Показахме обаче, че имаме характер, което е най-важното.

През цялото време вярвах, че можем да спечелим. Футболът не е несправедлив спорт. Вероятно Бог ни помогна за гола в добавеното време. Знам, че в групите на Шампионска лига може да постигнем много. Да видим какъв съперник ще ни се падне. В последните години играем много силно и заедно вървим към нови върхове“, добави Мъри.


FC Astana - HJK 4-3 All Goal and Highlights.by betterburdensome