Фронтален сблъсък: Стените на "Камп Ноу" ще помогнат на Барса

снимка: БТА

Sporta.bg има удоволствието да ви представи своята най-нова рубрика, носеща заглавието "Фронтален сблъсък". В нея двама от нашите редактори ще защитават различни позиции по актуални за деня въпроси, включително отминали и предстоящи събития. Искрено се надяваме, че дискутиращите няма да приемат заглавието буквално, което би обърнало офиса ни с главата надолу, но ако и това се случи, то вече имаме медицински екипи в готовност.


Първата ни тема за дебат е предстоящото "Ел Класико" между отборите на Барселона и Реал Мадрид, като битката на "Камп Ноу" ще обсъдят Константин Симидчийски и Иво Вецев. Първи с рогата напред се впуска Константин, който е на мнение, че Барса ще надделее в големия сблъсък на испанския футбол. Неговата теза ще се опита да обори Иво, който е твърдо за победа на "кралския клуб".


1. Кой ще победи?


Смея да прогнозирам, а и съдейки от двата изиграни мача за Суперкупата на Испания, че през този сезон "Ел Класико" ще се завърне към корените си да бъде от т.нар. "домакински дербита". По-запознатите с историята на това съперничество знаят, че до началото на XXI век, доминиращи в сблъсъка бяха предимно и почти изцяло домакините в него, а "Сантяго Бернабеу" и "Камп Ноу" бяха трудно превземаеми крепости за двата архисъперника, независимо от моментната разлика във форма или класа.


Не мога да твърдя, че това ще се превърне в тенденция и за следващите сезони, когато не е изключено отново да се оформи тенденция за лека или подчертана доминация на някой от двата тима, какъвто доскоро бе случаят с Барселона. Но конкретно за сезон 2012/13 очаквам, че Реал Мадрид и Барса ще си разменят по един успех пред собствена публика. С ярко изразената доминация от времето на Пеп Гуардиола е свършено, а засега е рано да се твърди, че Жозе Моуриньо е на прага на подобна тенденция.


Феновете на Реал Мадрид често припомнят първото полувреме от двубоя за Суперкупата на "Бернабеу", когато в един момент изглеждаше така, че Барса отива на разгром, но и те не бива да забравят, че дори и с човек повече, техният любим тим потрепери доста в края на мача. Също така и ще напомня, че първият двубой спокойно можеше да завърши при резултат 4:1 за Барселона, ако "лос кулес" не бяха направили сериозен пропуск непосредствено преди грешката на Виктор Валдес. Като цяло обаче и двата мача намекнаха за очертаваща се тенденция, която и аз съзирам за момента, а именно - "моят дом е моята крепост", поне засега. Прогнозирам успех за Барса.

 

Барса има за какво да си връща на големия съперник...


2. Ключови фактори в срещата


"Ел Класико" продължава да бъде гладиаторска битка на две коренно различни философии - подчертаното владение на топката от страна на Барса срещу силно изразения директен футбол на Реал Мадрид, повеляващ, че топката трябва да се вкара във вратата без излишно суетене.


Трудно е да се наблегне на определен съставен компонент от формациите на двата отбора, защото в случая говорим за футбол на възможно най-високо ниво, където и двата тима оперират под формата на съвършено изграден организъм. Защитници, които атакуват и нападатели, които отбраняват вратата си. Нарушената работа на всеки един орган поотделно може да доведе до смърт на цялото тяло.


Не е тайна, че халфовата линия е с по-особена важност за всяка една постройка във футбола. Силната полузащита влияе ползотворно и на двата основни процеса във футбола - отбрана и нападение, и обратното. Слабата средна линия рядко успява да бъде компенсирана от силна игра в останалите сектори на терена. Интригуващото е, че Барселона и Реал Мадрид използват своите халфови линии по коренно различен начин в двубоите помежду си. Както вече споменахме, "белите" не са обсебени от идеята непрекъснато да играят с топката, като често халфовете на Моуриньо задържат кълбото в максимално кратък отрязък от време, преди то да бъде разпределено към тризъбеца в атака.


В този ред на мисли, нарушената успеваемост във владението на топката не би се отразила на "белите" по начина, по който би компрометирала целия процес в играта на Барса. Именно това виждам като един от ключовите фактори за утре вечер - какъв ще бъде процентът на неточните подавания между футболистите на Барселона и доколко ефективно халфовете на Реал Мадрид ще извършват крайно бързото преразпределяне на спечелените топки от дефанзивен в офанзивен план. Нещо, което по принцип са задължени да правят за секунди.

 

Завръщането на Андрес Иниеста е огромен плюс за Тито Виланова


3. Ключови футболисти за Барселона


1. Лионел Меси - е хайде де, има някой шокиран ли? Може и до утре да се дебатира, кое важи в по-голяма сила - че Барса е зависима от Меси или Меси е зависим от Барса, но нека го кажем така - и двете страни са от голяма помощ един на друг. Лионел Меси е важна част от един сложен футболен организъм, като силната игра на съотборниците му е от решаваща важност и за собствената му ефективност. Ако халфовата линия на каталунците се представи на ниво, то това би дало и сериозни предпоставки Меси да наруши серията си от три поредни мача без отбелязан гол.Макар и аржентинецът да намери друг начин, по който да бъде ефективен, дори и в моментите, когато не вкарва.


2. Андрес Иниеста
- магичният халф се завърна в игра при успеха над Бенфика в Шампионската лига, което заедно с крайния успех в мача, донякъде балансира настроенията в Барса след неприятния инцидент с Карлес Пуйол. Иниеста бе най-добрият футболист на Барселона и в двата мача с Реал Мадрид за Суперкупата на Испания, а важността му за халфовата линия на тима изпъква във всеки един момент, когато него на практика го няма там. Всички познаваме Шави Ернандес като маестрото, който най-често има допир с топката в отбора на Барселона, но играта на Андрес Иниеста и по-подчертания му устрем в офанзивен план внасят различна динамика в полузащитата на "блаугранас".


3. Серхио Бускетс - под №3 посочвам Серхио Бускетс и ще обясня защо. Ако страховете на голям брой от феновете на Барселона се оправдаят и Александре Сонг стартира като централен бранител в схемата на Виланова, то Бускетс ще бъде натоварен с още повече отговорност от обикновено. По начало една от основните задачи на Бускетс в схемата на Барса е да застава в близост до двамата централни защитници, когато бековете на тима се втурнат в атака. Нещо, което ще се случва доста често, когато на терена са Жорди Алба и Даниел Алвеш. Присъствието на Ерик Абидал винаги е внасяло осезаем баланс в това отношение, но в негово отсъствие, отговорността на Бускетс в дефанзивен план неизбежно се увеличава.


Рано е да се каже, дали Алекс Сонг е крайно неподходящ за ролята на централен защитник или не, но поне засега, камерунецът изпитва сериозни проблеми в позиционирането си до Хавиер Масчерано. Твърде често Сонг закъснява да се върне на мястото, където би трябвало да се намира, а по-мудното му придвижване поставя на дефанзивния халф задача да го покрие навременно. Очаквам и утре вечер Сонг да допуска подобни грешки, като от концентрацията и правилното позициониране на Серхио Бускетс зависи Барселона да не бъде твърде "оголена" в отбрана.

 

Серхио Бускетс е длъжен да уплътни колебливия дефанзивен вал на Барса


4. Какво може да се обърка?


Ще се наложи да се повторя, но най-притеснен Тито Виланова трябва да бъде от проблемите си в защита. Участието в срещата на Жерар Пике продължава да бъде под въпрос, а дори и да бъде хвърлен в битката, испанският национал няма как да се намира в оптимално физическо състояние.


Аз лично съм на мнение, че би било по-удачно Тито Виланова да осъществи рокада по изключение, разменяйки местата на Алекс Сонг и Серхио Бускетс специално за утрешния двубой. Камерунецът все още се ориентира в ролята си на централен защитник, за което свидетелстват и осезаемите му проблеми с позиционирането до Хавиер Масчерано. "Ел Класико" с Реал Мадрид обаче не е време за училище, докато поне засега и с оглед на обстоятелствата, Бускетс би повишил сигурността на Барселона в отбрана. От това естествено ще загуби халфовата линия на каталунците, тъй като испанецът играе по-умело с топката от Алекс Сонг, но тук Виланова би могъл да разчита на дуото Шави - Иниеста да компенсира тактическата рокада.

 

 

Алекс Сонг е голямата въпросителна в състава на каталунците


5. Какво значение ще има върху лигата?


Минимално. Категорично. Приказките, че при 11 точки преднина, Барселона едва ли не ще откаже "белите" от титлата, са плод на богата фантазия. Естествено, че за Моуриньо и Реал Мадрид няма да бъде никак приятно, ако още през октомври се окажат в подобна позиция, но едва сега всичко тепърва започва. Не е изключено съвсем скоро Барселона да запише негативна серия, подобна на тази на Моутим от началото на първенството. Тогава евентуалните 11 точки лесно могат да се стопят до 5, например.

 

Не съм привърженик на приказките, че може да става дума за някакво "психическо рухване" в "кралския клуб", ако мачът бъде загубен. Жозе Моуриньо е изключителен характер, а в съблекалнята на Мадрид е пълна с доказани и декорирани шампиони. Дори и с толкова сериозен пасив пред себе си, бъдете сигурни, че те ще се вдигнат отново.