Завърши второто издание на Шамбала Оупън Къп

галерия:

снимка: shambhala-center.ru

За втори път тази година в Сопот се проведе Шамбала Оупън Къп - единственото регистрирано в международния календар на UCI маунтинбайк състезание в България, съобщиха от пресслужбата на съревнованието.

 

След огромния успех на първото състезание през май, организаторите отново предоставиха възможност на български и чужди колоездачи да се състезават по едно от най-предизвикателни трасета на Балканите. Бяха проведени стартове в две дисциплини - спускане (DH) и фор-крос (4X).

 

Спускането е дисциплина, в която се кара във формат, подобен на ски-спусканията - стартира се индивидуално и се кара за време по дълго и стръмно трасе с множество естествени и изкуствени препятствия. Фор-кросът е дисциплина, чиито корени се намират в мотокрос и BMX състезанията - стартират по 4 човека едновременно по късо трасе с множество изкуствено създадени скокове и виражи, класирането се определя на принципа на елиминацията. Състезанието отново беше регистрирано като събитие от клас 2 в календара на UCI и носеше точки за международната ранг-листа. Състезатели от 5 държави премериха сили по склоновете на Стара Планина над гр. Сопот, като сред тях бяха група изключително силни професионални състезатели от Великобритания, които заслужено обраха челните места.

 

Във фор-кроса първи за пореден път стана Мартин Огден (Великобритания), който празнува 36-ия си рожден ден едва ден преди финала. Срещу него с изключително силно каране се изправиха Димитър Гайдов (RAM Bikes Team, България) и Геза Кинда (Burn, Румъния), завършили съответно втори и трети. В спускането въпреки не особено благоприятните метеорологични условия, довели до отмяната на тренировките в петък, състезанието се проведе успешно. Силния вятър на пориви и ниските температури не попречиха на участниците да покажат най-доброто от себе си по перфектно подготвеното трасе. В края на състезателния ден най-добро каране показаха състезателите от Великобритания. Първи в категорията за състезатели с UCI лиценз завърши Алекс Бонд (Team Skene, Великобритания), следван от Робърт Смит (3Smith , Великобритания) и Нейтън Вайлс (Borderline / Solid UK, Великобритания). На косъм от челната тройка завърши Росен Ковачев (Drag Racing), който за пореден път показа най-добро каране от българските участници.

 

В отворената категория на стълбицата се качиха трима румънци - Ианосиу Раду (PlayBike, първи), Геза Кинда (Burn, втори) и Игнат Паул (PlayBike, трети). В категориите на младежите и състезателите с твърди рамки конкуренцията беше изцяло от български състезатели, които за пореден път имаха възможността да вдигнат летвата на карането си, наблюдавайки значително по-опитните от тях чужди състезатели.