София домакин на състезание по екстремно колоездене

Град София е домакин на първото издание на "Extreme Bike Season Closing 2013".
На 26.10.2013г.(събота) ще се проведе състезание в дисциплините Freeride(свободно спускане), Extreme XC (екстремно крос кънтри), състезание за деца до 13г., както и демонстрации по байктраял. Мястото е няколко метра над първа станция на драгалевски лифт (100м. след обръщането на автобус 63).


Любопитен е фактът, че това е първото състезание по Freeride в България. Дисциплината представлява преминаване на големи и разнообразни препядствия през изключително стръмен наклон. Състезателите сами избират своите линии, през които ще минат и които ще комбинират с различни трикове.

 

За деня на състезанието ще бъдат изградени изкуствени препядствия. Участниците се оценяват по точки като критериите са: скорост на минаване през трасето, сложност на триковете и стил. Трасето ще е състевено от 4 участъка по 50м. с разнообразни дървени конструкции, които допълнително ще повишат трудността на трасето. Състезателите ще се оценяват от четирима съдии, които са добре познати в български байк среди.


Extreme XC състезанието ще се проведе в съботата на 26-ти, или на 27-ми (ако е лошо времето).  Трасето е дълго 1,8км. за една обиколка и включва множество техничени елементи. За разлика от повечето трасета, организаторите обещават това трасе да е широко и да има по няколко различни линии за минаване / изпреварване. За да бъде още по-'EXTREME', освен естествените препятствия по трасето, ще бъдат изградени и такива изкуствени. Предвидено е нивото на трудност да е по-високо, но не невъзможно - гласят организаторите.


Най-младите участници също ще могат да премерят сили като като категорията за деца, ще бъде достъпна и лесна, включваща начинаещи и любители на едно място.


Байктраял демонстрацията ще се проведе от BT Sofia Team като момчетата от отбора обещават истинско шоу за публиката. Също така по време на събитието ще бъде направен опит да бъде подобрен настоящия рекорд за скок на височина с колело в България, който за момента е 115см.
Събитието се организра от „Байк Стор Екстрийм" ООД, X-events.bg, с подкрепата на: MAXBIKE, Adelholzener, Active O2


За повече подробности очаквайте съвсем скоро още нова информация, както и следете страницата на събитието във Facebook