Грандиозен финал на Българските градски серии

снимка: БГНЕС

Близо 120 състезатели от цялата страна се включиха в тазгодишното издание Gabrovo Challenge City DH и премериха сили по стръмните и изпълнени със стълби улици на Габрово. Състезанието се проведе за пети пореден път със специалната подкрепата на Община Габрово като част от традиционния Габровски карнавал.

Участниците бяха разделени в няколко отделни възрастови групи и премериха сили по изключително трудното и технично трасе. Организаторите на събитието бяха избрали маршрут с дължина малко над 1 километър, който включваше в себе си множество стръмни и разнообразни стълби, няколко големи скока, виражи и други интересни естeствени и изкуствено създадени препятствия.

Най-бърз за целия ден бе Стивиан Гатев, който успя да премине по състезателното трасе за рекордното време от 1:39.20 и заслужено се нареди на първото стъпало на почетната на стълбичката при мъжете, което му донесе и необходимия актив за победа и в целите серии. След него с време 1:44.02 се нареди един от основните му опоненти – Росен Ковачев, а трети остана Иван Колев. При юношите най-бърз в родния си град беше Калоян Кисьов, който направи впечатляващо каране и с времето си от 1:42.51 заслужено спечели състезанието в Габрово и остави основния си опонент Теодор Мавродиев на само 10 стотни разлика в генералното класиране на сериите.

До него на стълбичката в Габрово се наредиха Теодор Мавродиев и Денислав Ангелов, които заеха същите позиции и във финалното класиране. При ветераните или мъжете над 30 години, най-бърз за деня отново беше представител на Габрово – Камен Недков от отбора на Рам байкс, който успя да постигне време 1:56.78, което успя да го нареди и на второ място в генералното класиране. След него се класираха Милан Димов от Райдърс Юнайтед и Любомир Тодоров, които станаха съответно трети и първи в общото класиране на сериите.

При дамите най-добре се представи Виктория Генова от Райдърс Юнайтед, следвана от Виктория Гончева и Маргита Христова, както в състезанието в Габрово, така и в целите серии.

Представителките на нежния пол показаха страхотни умения и смелост, взимайки участие в екстремните състезания и завършвайки ги с времена, близки до тези на мъжете.

Всички призьори в отделните категории получиха чудесен награден фонд, предоставен от Drop IN, Ram Bikes и Animal, както и парични награди за победителите в целите серии, връчени от кмета на град Габрово Таня Христова.

Българските градски серии се проведоха успешно за втора поредна година в България и предизвикаха страхотен интерес сред състезатели и публика. Събитията тази година се проведоха благодарение на Община Плевен, Община Габрово, БМВ България и др.