Бургаските байкъри се сдобиха с нов парк за дърт джъмпинг

галерия:

Младежката субкултура, наричаща себе си „байкъри", вече има условия да практикува любимия си спорт в Бургас. За велосипедистите е изградено специално трасе за „дърт джъмпинг" на едно от най-красивите места в града - парк „Езеро".

 

Вчера кметът Димитър Николов и директорът на общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи" Живко Иванов провериха как е изпълнен проектът.

 

По новия байкпарк има да се правят довършителни работи, но се оказа, че младежите вече са научили добрата новина - десетки от тях караха по него и буквално летяха с велосипедите си във въздуха.

 

„Байкпарк Бургас" е изграден в пространството между бул. „Димитър Димов" и новата оградена площадка за разходка на кучета, в близост до помпената станция. Преди месец районът представляваше нисък заблатен участък, който хората избягваха да посещават. В момента почвеното ниво е вдигнато с около метър, а отгоре е граден новият байкпарк с размери 46 на 18 м.

 

Трасето се състои от три основни линии с различни нива на трудност. Направени са групи от бабуни, виражи и свързващи ги елементи.

 

Първите две линии от „дърт джъмп" - полосата са успоредни и предназначени за начинаещи и средно напреднали. Една от линиите е оформена в специфичната форма „пъмптрак", която дава възможност при определени умения на байкъра той да прави обиколки по инерция, без въобще да върти педалите.

 

Байкпаркът е изграден с минимум /общински/ средства, но ефектът от него е максимален. Той предоставя на децата условия да спортуват далеч от улицата и автомобилите, на безопасно и красиво място. Съществуващите дървета са запазени и пазят сянка. Предстои на мястото да се пусне в експлоатация чешма, да се поставят пейки и ограда, по периферията да се засади райграс. Кметът Николов нареди в тази част на бул. „Димитър Димов", която е в близост до байкпарка, да се монтират знаци, предупреждаващи шофьорите, че там често пресичат велосипедисти, както и да се маркира пешеходна пътека в ярки цветове.

 

„Тук ще има и други вело атракциони. Сега са наред скейтърите. В този район ще има и скейтпарк", добави кметът Николов.

 

Всеки скок е оформен по специален начин. Състои се от зона за излитане и зона за приземяване, чиято форма и размери зависят от уменията на практикуващите този спорт.