За втора поредна година в София ще се проведе българският ФАМИЛАТЛОН

галерия:

Асоциация Родители, Националният център за безопасен Интернет и Национална мрежа за децата организират второто издание на българския ФАМИЛАТЛОН - празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, което ще се проведе по време на Международния ден на семейството - 15 май и във връзка с Деня на Европа - 9 май. Празникът е организиран с подкрепата на Vivacom и Волтарен Емулгел.

 

Първообразът на ФАМИЛАТЛОН е създаден във Франция от група ентусиасти с основната идея, че семейният спорт е много важен инструмент за укрепване на здравето, разбирано в контекста на дефиницията на СЗО за физическо, психично и социално благополучие. В рамките на френското председателство на ЕС представител на Асоциация Родители получи в Париж хартата на ФАМИЛАТЛОН, с което се присъединихме като български партньор в инициативата. Затова за нас беше много важно участието в първия български ФАМИЛАТЛОН и на Негово превъзходителство посланика на Франция господин дьо Понсен. На 9 май 2009 г. във връзка с деня на Европа в Южния парк се проведе първият български ФАМИЛАТЛОН - празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Празникът се проведе под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Чехия господин Мартин Клепетко, като представител на страната-председател на ЕС към момента на празника. Стартът на инициативата беше даден от госпожа Гергана Паси - министър по европейските въпроси.

 

Тази година празникът ще се проведе на 15 май, който е обявен от ООН за Международен ден на семейството. Добрият отзвук, който получиха демонстрациите и участията на спортните клубове на миналогодишния ФАМИЛАТЛОН, ни дава основание отново да включим най-успешните участници в програмата. Отново е поканен столичният кмет - госпожа Йорданка Фандъкова, разчита се и на участието на министъра на образованието, младежта и науката господин Сергей Игнатов, министъра на физическото възпитание и спорта господин Свилен Нейков и на председателя на Държавната агенция за закрила на детето госпожа Надя Шабани, както и на ръководителя на Представителството на Европейската Комисия в България госпожа Зинаида Златанова.

 

Предварителната програма на празника включва:

11.00 часа - велопоход от Народния театър "Иван Вазов" до Южния парк

11.30 часа - официално откриване на Фамилатлона в Южния парк - поляната с гълъбите

11.30-12.00 часа - награждаване на участниците във велопохода

12.00 часа - старт на състезание по спортно ориентиране с маршрут "Малката Европа" за участници 1- 2 клас в отбор с възрастен

13.30-14.00 часа - награждаване

14.00 часа - старт на състезание по спортно ориентиране с маршрут "Малката Европа" за участници 3- 4 клас в отбор с възрастен

15.30 часа - награждаване;

16.00 часа - край;

12.00 - 16.00 - съпътстваща разнообразна културна и спортна програма на сцената в парка; игри за малки и големи; демонстрации на спортните клубове; щандове на училища, клубове и НПО с представяне; промотиране на кампанията по безопасен интернет „Мисли преди да ка4и6" - викторини, награди, материали.

 

Кои ще участват?

- Школа по български народни танци "Фолклорика" - http://www.folklorika.com/

- Асоциация Капоейра България - http://capoeira-bulgaria.bganything.com/

- Училище по роботика „Robopartans" - http://bgmindstorms.wordpress.com/

- Outward Bound® България - http://www.outwardbound-bg.org/

- Българска федерация по софтбол - http://www.softball-bg.org/

- Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур - http://www.baga-tur.com/news.php

- Българска асоциация на застраховане и пострадали при катастрофи - http://www.bazk.org/index.php

- Selfinvest - организация за кариерно консултиране и развитие на кариерата - http://selfinvest.eu/

- Си Ви Ес - България (Сдружение за доброволчески труд) - http://www.cvs-bg.org/bg_index.shtml

- 26 СОУ "Йордан Йовков" - http://26coy.net/

И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!

 

Кога?

15 май 2010г. (събота)

Къде?

Велопоход - от Народен театър „Иван Вазов" до Южния парк

Основно събитие - Южен парк, поляната с гълъбите

От колко?

Велопоход - старт 11.00

Основно събитие - 11.30 - 16.00ч.

С кого - елате със семейството, с приятели, със съученици

Как?

пеша, с велосипед или на кънки...

 

Носете си добро настроение и усмивка!