Сопот посреща най-голямото маунтинбайк състезание на Балканите

галерия:

снимка: shambhala-center.ru

От 29 април до 2 май в подножието на Стара Планина край гр. Сопот ще се проведе най-голямото маунтинбайк състезание на Балканите - Shambhala Open Cup, съобщиха организаторите на проявата.

 

За трета поредна година състезанието събира близо 300 състезатели на територията на единствения по рода си байк-парк със специално изградени трасета за планинско колоездене.

 

Тази година най-голямата новина е регистрацията на състезанието като събитие от Клас 2 в календара на световната колоездачна асоциация UCI. Така то носи точки за световната ранглиста и се очаква да привлече още повече участници от България и чужбина.

 

Очакват се състезатели от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Русия, Украйна, Чехия, Италия, Словакия и Великобритания. Към настоящия момент са записани над 310 участници, като се очакват още регистрации на място.

 

Състезанието ще се проведе в три дисциплини - спускане, фор-крос и траял. В спускането участниците стартират индивидуално по трасе дълго 4км с денивелация от над 800м. Кара се за време във формат, подобен на ски спусканията. Карането е атрактивно и около ключовите участъци по трасето се събират множество зрители.

 

Фор кросът е сравнително нова дисциплина, която се провежда във формат с групови стартове и елиминации. Състезателите стартират в групи по четири души едновременно по относително късо трасе с множество изкуствено направени скокове и виражи. Разположението му в ниската част го прави изключително удобно за гледане, което обикновено привлича големи тълпи публика по дължината на цялото трасе.

 

Траял е дисциплина, в която колоездачите преминават изключително големи и трудни препятствия със серия от подскоци и завъртания, които изискват почти свръхчовешки баланс и концентрация. Препятствията са естествени - големи камъни и дънери, както и изкуствени - варели, тракторни гуми, палета и т.н.

 

Дисциплината е велосипеден аналог на мото траяла.