ВИДЕО: Сити отново съкруши Миланов и ЦСКА

галерия:

снимка: БТА/AP

Българският национал Георги Миланов започна за втори пореден път сред титулярите на ЦСКА (Москва), но руските шампиони се сгромолясаха с 5:2 при визитата си на Манчестър Сити в 4-ия кръг на груповата фаза на Шампионската лига.

Серхио Агуеро откри резултата от дузпа още в 3-ата минута, а в 20-ата покачи на 2:0, за да осигури сериозен комфорт на „гражданите“ пред домашните им фенове. Аржентинският национал вече има 5 гола в турнира през този сезон.

Испанският му колега в атаката Алваро Негредо се разписа за втори път в надпреварата в 30-ата минута, за да направи преднината на домакините още по-убедителна – 3:0. Котд'ивоарецът Сейду Думбия намали на 3:1 в добавеното време на първата част.

Негредо възстанови аванса от 3 гола на „гражданите“ с точен изстрел за 4:1 в 51-ата минута, а в 72-ата отново Думбия се разписа за ЦСКА от дузпа в 72-ата. Негредо оформи хеттрика си в заключителните секунди на срещата и оформи крайното 5:2.

Благодарение на победата мениджърът Мануел Пелегрини успя да осъществи постижение, в което предшественикът му Роберто Манчини се провали на два пъти – да класира Сити на осминафиналите за първи път в историята на клуба.

f6a30e8a-da3e-2fac-7ed8-1e0d0f4cd3ea

„Гражданите“ заемат втора позиция в класирането на Група D с 9 точки и имат аванс от 6 пункта пред третия ЦСКА (Москва) при оставащи два кръга до края. По регламент се дава предимство на резултатите от директните сблъсъци, така че Сити няма как да бъде изместен от руските шампиони.

Лидер е Байерн (Мюнхен) с пълен актив от 12 точки, след като баварците спечелиха трудно с 1:0 визитата си на Виктория (Пилзен) и оставиха домакините с 0 пункта на дъното на таблицата.

Георги Миланов се появи в игра в Шампионската лига за 4-ти път, като в двата мача срещу Сити започна сред титулярите. Той обаче остана на терена само през първото полувреме, като на почивката бе сменен от Расмус Елм.

Руският гранд не можа да постигне първата си победа на английска почва, като от 5 мача като гост там има 3 равенства (в последните 3 срещи) и 1 загуба – днешната. Поражението е второ поредно навън за ЦСКА (Москва) в европейските турнири, след като във 2-ия кръг на тазгодишното издание на Шампионската лига загуби от Байерн в Мюнхен с 3:2. Като цяло обаче „армейците“ имат 6 победи, 4 загуби и 3 поражения в последните си 12 гостувания в състезания на УЕФА.

Сити бе подгрял за днешния сблъсък с великолепен успех 7:0 на „Етихад Стейдиъм“ срещу Норич през уикенда в Премиърлийг. Мануел Пелегрини не бе направил нито една промяна спрямо състава от последния мач за първенство, като Костел Пантилимон отново бе предпочетен пред разочаровалия срещу Челси за Купата на лигата Джо Харт.

Сити излезе на терена с 11 чужденци сред титулярите, с което стана третият английски отбор (след Арсенал и Челси) без англичанин в редиците си в мач от Шампионската лига.

Още в 3-ата минута на двубоя Зоран Тошич извърши нарушение срещу Давид Силва в наказателното поле на гостите и реферът посочи бялата точка. Агуеро хладнокръвно прати кълбото неспасяемо зад Игор Акинфеев и откри резултата – 1:0.

 

Това бе най-бързият гол от дузпа в турнира от 2005-та година насам, когато Йоан Мику вкара от бялата точка за Вердер след само 120 секунди игра.

Кейсуке Хонда и Сейду Думбиа направиха сериозни пропуски от чисти позиции на другата врата и ЦСКА пропиля златни шансове да се върне в мача. В 20-ата минута крилете на „армейците“ бяха прекършени от втория гол на Агуеро, който елегантно с пета си освободи позиция за стрелба и не сбърка – 2:0.

Кун имаше основна роля и в изработването на третото попадение, защото получи добър пас от Негредо и нахлу в наказателното поле отдясно. Последва точно подаване на далечната греда за испанеца, който отблизо нямаше никакви проблеми да се разпише за 3:0 в 30-ата минута.

В добавеното време на частта Понтус Вернблум имаше щастието да финтира чрез късметлийски рикошет Фернандиньо и да предостави шанс на Думбия да излезе очи в очи с Пантилимон. Котд'ивоарецът преодоля вратаря и на празна врата намали изоставането на ЦСКА – 3:1.

В 52-ата минута Яя Туре матира защитата на гостите с отличен пас към Самир Насри, който пък предостави топката на непокрития Негредо и за него отново бе твърде лесно да наниже четвъртия гол за Сити.

В 71-ата минута Думбия отново се разписа, за да направи изоставането на ЦСКА по-малко, като този път бе точен от бялата точка. Именно той бе спънат от Гаел Клиши в наказателното поле на Сити.

Последното попадение в мача бе реализирано в самия му край, като Негредо успя да оформи хеттрика си и да увеличи головата си сметка в турнира на 4. Предишният му гол бе отбелязан по феноменален начин на "Етихад" в загубата с 1:3 от Байерн в първия кръг.


Manchester City 5-2 CSKA Moscow All Goalsby all-goals