Търсят Боян Петров под снега в склоновете на Шиша Пангма

Спасителната акция по издирването на Боян петров продължава с пълна пара днес. Алпинистът ни изчезна безследно в началото на май, след като сам атакува връх Шиша Пангма - 14-ият по височина в света. Вече 10 дни от Боян няма ни вест, ни кост.

Той вчера не беше открит във втори и трети лагер, който се намира под върха. Очаква се днес спасителите да започнат да копаят в снега, за да търсят следи от българина.

Хеликоптерите са в готовност да излетят отново, като днес е последният ден, в който могат да бъдат ползвани, защото разрешението на Китай е именно до 13 май. Очакванията са обаче на Шиша Пангма да има много алпинисти и ако се прецени, че хеликоптерите застрашават техния живот, няма да излетят.

Прогнозата за днес е за най-благоприятното време от началото на акцията в Хималаите. В нея участват близо 100  души - 25 от тях са спасители.  В групата има още медицински и логистични екипи.

Надеждите, че Боян Петов ще бъде открит жив и се е спотаил в цепнатина в склоновете на Шиша Пангма съшествуват, но избледняват. Причината е лошото време, което се задържа седмица. В такива условия е почти невъзможно сам човек, с диабетна болест да оцелее.