След акцията с хеликоптери: Няма следи от Боян Петров

снимка: Facebook

Спасителната акция по въздух днес не откри следи от алпиниста Боян Петров под върха Шиша Пангма. В официално съобщение на "Simrik Air", които организират издирвателната операция, се разкрива, че двата хеликоптера с екипажи са излетели в 7:30 ч. китайско време.

"Направихме най-добротo, на което бяхме способни, и прелетяхме над връх Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. Не оставихме необърнато камъче в преследване на успеха на мисията”, съобщават от "Simrik Air".

По-рано днес стана ясно, че екипите са забелязали подозрителни обекти. Търсачите обявиха, че са ги видели в лагер 3, но след повторен оглед установили, че те не водят към Боян Петров.

"Хеликоптерите летяха над Шиша Пангма и се доближиха до забелязаните обекти, за да направим видео или снимки и едновременно с това търсихме в различни части. След това хеликоптерите се върнаха в базата и екипажът ни изучи забелязаните обекти. Установихме, че това не бяха следи от човешка дейност, а камъни и скали".

Хеликоптерите за пореден път са се върнали в Катманду за презареждане, тъй като не им е останало гориво. При спешна нужда те отново ще поемат към върха. Лошото време пък пречи на операцията да протече нормално цял ден. 

По-рано през деня стартира и спасителна операция по земя, водена от няколко шерпи, включително и легендарния Мингма. Те достигнаха до Лагер 2, където забелязаха две окопани палатки. Следи от изчезналия алпинист обаче нямаше.