Почетоха паметта на Боян Петров с уникално 50-метрово знаме в Перущица

Югозападно от Перущица, в местността Манастира, обособени в четири скални образувания издигат снаги Медевените, Пущинака, Човечето и Костенурката. От четирите скални форми най-импозантен е вр. Пущинака. Именно поради това и заради отвеснитите му 100-метрови скали, точно него кметството на града бе избрало, за да увековечи паметта на алпиниста Боян Петров, който е тясно свързан с този град, пише сайтът ПловдивПрес чрез специалният коментатор - доайенът на бг алпинизма - доц. Сандю Бешев. Тук е родена майката на Боян Ангелина, а самият той като дете често е прекарвал много дни при баба и дядо.

Признателни перущенци понесоха знамето в памет на Боян Петров. 

На 3 май миналата година Боян Петров направи опит за изкачване на връх Шиша Пангма, с което той щеше да направи България носител на най-високото отличие, което могат да завоюват алпинистите „Хималайската корона”. Или казано накратко да изкачат всичките 14 върха, извисили снаги над 8-те хиляди метра. Съдбата обаче реши друго и той остана вечен пленник в ледените обятия на най-ниския от 14-те осемхилядника на планетата.

По този повод точно в 12 часа на обед, на 4 май от централния площад „27 априлий”, 70-метровият национален трикольор, в разгънато положение, и в присъствието на много граждани, бе понесен към местността „Манастира”. Петдесетина ученици от основно у-ще ”Петър Бонев” и няколко граждани тържествено преминаха близо 5-те км по стръмния път към манастира, за да го предадат на двамата алпинисти, които с алпийските си умения извършиха трудната задача.

Така на отвесната стена на скалния феномен Пущинака, дни наред националния ни флаг ще символизира всичките 25 върха, извисяващи се между 5 и 8 хиляди метра, осъществени на територията на 5 от 7-те континента. Върхове, които Боян е изкачил и на всеки, от тях неизменно развяваше родния трибагреник.