Жената на Боян: Над лагер 3 няма да го намерим жив! Ще напиша книга

Жената, дарила Боян Петров със син (в момента той е на 11 години) - Радослава Ненова пусна емоционален пост във Фейса. В посланието половинката на алпиниста разкрива, че е взела тежкото решение днес върхът да не се изкачва, защото не иска животът на спасителните екипи да бъде застрашаван. Тя добавя, че предпочита алпинистите да претърсят районите надолу от лагер 3, където има шанс да открият Боян жив. Освен това Ради обещава да напише книга за акцията в името на Боян. 

Ето какво написа Радослава Ненова:

Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив ...

Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването оттук на сетне са техни.

Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!