Юристът Стефан Стефанов и Атанас Скатов покориха свирепия 8-хилядник Канчендзьонга

Алпинистът Атанас Скатов и юристът Стефан Стефанов покориха (макар по-точният термин да е изкачиха) вчера третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м) в Хималаите. Първи на върха се е качил Стефанов заедно със сина си, една мексиканка и чилиец. „Стефан е пробивал пъртина и рано сутринта е бил на 8-хилядника. Канчендзьонга е третият по височина връх и втори по трудност сред 8-хилядниците. Говорих с него току-що премина лагер 4 и се очаква тази вечер да слезе на базовия лагер. Щастлив е, че е изкачил върха. На слизане е видял група от 30 души, сред които и Атанас Скатов, да се качват към Канчендзьонга“, ракзаза пред сайта ПловдивПрес Сандю Бешев - доайенът и летописец на българския алпинизъм.

Той допълни, че в България в 4,43 часа е получено съобщение, че алпинистът Скатов е покорил 8-хилядника, след 15-часов преход. В колекцията на Скатов вече има 7 върха над 8000 метра, а два пъти е изкачвал Еверест. Голямата цел на Наско е да изкачи всички четиринадесет 8-хилядници. Атанас Скатов е от Сливен, завършил е Аграрния университет в Пловдив и е първенец на випуск 2001 . Той е първият и единствен българин, който изкачва най-високите върхове на седемте континента.

Стефан Стефанов пък не е алпинист, но вече е покорил Еверест на 20 май миналата година, когато стана 14-ия българин изкачил върха. Той е известен юрист в София, адвокат по европейските въпроси, майстор на спорта по джудо, няколко пъти републикански шампион по джудо. „В едно мое интервю ми каза, не съм алпинист, но догодина ще бъда на Канчендзьонга“, завърши Бешев.