Тръмп най-накрая надви О'Съливан в битка за титла (ВИДЕО)

снимка: Tai Chengzhe

Джъд Тръмп постигна първия успех в кариерата си във финал на ранкинг турнир срещу Рони О'Съливан и спечели първото издание на турнира Световната Гран при.

Асото взе шест последователни фрейма, за да надделее впечатляващо с 10:7, а по-паметливите фенове на снукъра си спомниха как Ракетата допусна обрат в края и на финала на Световното първенство миналата година срещу Марк Селби.

Тръмп вече има две ранкинг титли през сезона след триумфа си в Откритото първенство на Австралия в самото начало на сезона юли месец миналата година. Обратът от 4:7 до 10:7 му осигури най-големия чек от наградния фонд в размер на 100 хиляди паунда.

Също така Асото постигна първа победа над О'Съливан в мач, който се провежда в повече от една сесия, като досега имаше поражения от Ракетата в Шампион на шампионите и Шампионата на Обединеното кралство в края на миналата година.

О'Съливан се задоволи с 35 хиляди паунда от наградния фонд, който бе общо 300 хиляди лири. Той започна финала като трети в световната ранглиста, а Тръмп – като седми, но шампионът със сигурност ще се изкачи след солидната финансова „инжекция“.

Освен като шампион, Тръмп завърши турнира в Уелс и като автор на най-високия сенчъри брейк – 140 точки още в първия кръг срещу Доминик Дейл, с което добави още 5 хиляди паунда в банковата си сметка.

Рекордьорът по сенчъри брейкове в историята на снукъра Рони О'Съливан пък наниза само една „стотица“ в Световната Гран при – на финала с Тръмп със серия от 105 точки в петия фрейм.