Световно първенство по волейбол 1956: Чехословакия стъпва на върха, "лъвовете" в топ 5

снимка: fivb.org

В навечерието на най-голямото волейболно събитие за годината - Световно първенство по волейбол 2014 за мъже в Полша (30 август - 21 септември) и шампионата на планетата за жени в Италия (23 септември - 12 октомври) Sporta.bg ви представя поредицата си "История на световните първенства по волейбол", в която ще ви припомним как се е развивал спорта и кои са били големите волейболни сили през годините.

Ред е на третата част от поредицата - тази за 3-ото Световно по волейбол при мъжете и 2-ото при дамите, провело се в Париж през 1956 година, където след двата загубени финала - отборът на Чехословакия се окичва със златото.

Мондиал 1956 влиза в историята като първото световно първенство по волейбол, играло се както е прието в наши дни, а именно на закрито, след като мачовете от предишните два шампионата - Прага 1949 и Москва 1952 се играят на открито.

Другата голяма новост е, че броят на участниците скача драстично, като от 11 през 1952 в Москва - мъжките отбори вече са 24, докато при дамите увеличението на формата е повече от двойно - 17 тима срещу 8-те на Мондиал 1952.

Дебют при мъжете правят страните от двете Америки и Азия в лицето на Бразилия, САЩ, Китай и Южна Корея. По-късно всички те ще се превърнат в световни волейболни сили, но на Световното в Париж 1952 отново доминират представителите на Източна Европа, в това число и бронзовият медалист от първите две издания на надпреварата - България.

Във френската столица “лъвовете” не успяват да спечелят медал, но отново се представят силно, завършвайки на престижното 5-то място след победителя Чехословакия, Румъния, Русия и Полша. С 6-ото си място САЩ е най-добре класираният извъневропейски отбор, а Франция е най-добрият западноевропейски тим с 8-ата си позиция, а топ 10 допълват Унгария, Китай и Югославия.

Световното първенство по волейбол в Париж 1956 е едно от най-комплексните състезания в този спорт, както заради броя на участниците, така и защото силите вече са доста изравнени и повечето мачове продължават по повече от два часа.

Волейболният Мондиал 1956 бележи началото на нова ера за отбора на Чехословакия, който разбива господството на двукратния шампион СССР, като по този начин чехите си връщат на руснаците за двата загубени финала през 1949 и 1952. Източноевропейците печелят титлата с девет победи, без да допуснат нито една загуба в турнира.

В състава на победителите блестят имената на братята Броз, Голиан, Лазничка, Паулус, Тесар и забележителния разпределител Мусил. На финала Чехословакия над волейболистите на Румъния с 3:2 в изключително драматичен и пълен с обрати мач.

В малкия финал СССР, който е спрян от Румъния (3:1) на полуфиналите, побеждава състава на Полша в битката за бронзовите медали.

Частично утешение за СССР е, че женският национален отбор, воден от легендарната Александра Чудина печели втората си титла, защитавайки трофея от първото в историята първенство при дамите през 1952.

В спора за титлата рускините изтръгват инфарктна 5-геймова победа над Румъния, оставяйки северните ни съседи със сребърни медали и при жените. Както и при мъжете - и при дамите топ 5 е окупиран от източноевропейски отбори.

Полша печели бронзовите медали, четвърти е Чехословакия, а националките на България отново са много близо до медалите, но остават на 5-та позиция, бележейки леко отстъпление след 4-ото си място на първия Мондиал 1952 в Москва.