Спасителната акция с хеликоптерите за Боян Петров се провали

снимка: facebook.com/Boyan Petrov

Все още няма следа от алпиниста Боян Петров, изчезнал на връх Шиша Пангма. Спасителната акция с два хеликоптера се провали, тъй като заради административни пречки те не успяха да излетят. Няма връзка и с наземния спасителен екип, който катери върха в търсене на Боян Петров.

"Още нямаме разрешение от китайското правителство, но процедурата е във финалния си етап и до вечерта ще го получим. Планираме да летим утре в 6 часа сутринта", сподели капитан Сидарта Гюрюнг от "Симрик Еър" за "НОВА". 

"Хеликоптерите са два с трима пилоти. Те са изключително подготвени, имат опит и могат да летят над 7000 метра. Нужни са 4 часа, за да стигнат до лагер 2. Единият хеликоптер зарежда с гориво другия. В единия хеликоптер е един от най-опитните шерпи. Той е катерил върха и по двата маршрута и ги познава в детайли. Той ще направлява пилота", уточни организаторът на издирвателната акция Мохан Ламсал. 

"Има два маршрута до лагер 3, където нашите шерпи намериха палатката му. Единият наричаме нормалния, защото е по-лек. Другият е по-тежкият. Но за съжаление не знаем по кой от двата е тръгнал Боян", допълни Ламсал.

А според алпинисти и експерти всяка минута вече е важна. Според Любомир Попйорданов, алпинист и приятел на Боян, акцията по спасяването е започнала много късно. Също така по думите му е изненадан, че Петров не си е взел телефона.