Жената на Боян Петров обеща премия, търсят го с 3 хеликоптера

Финансов бонус за намирането на изчезналия алпинист Боян Петров е обещала половинката му, с която живее без брак. Радослава Ненова е заявила на спасителния екип, който го издирва, че ще получи премия, ако намерят мъжа й.

Тя призна пред bTV, че е решила да даде бонусите, за да могат търсещите да имат по-сериозен стимул да го намерят, а не просто да вземат заложените в договора суми и подчерта, че няма да жали средства, за да намерят и спасят Петров.

"Има надежда. Тези хора са по-различни от градските, чувала съм за хора, които буквално са възкръснали след няколко дни. Боян също знае как да оцелее при подобни условия", коментира Ненова. 

Следващите два дни е реалният шанс да бъде спасен Боян Петров. Това обяви в ефира на БНТ синоптикът Анастасия Стойчева, като подчерта, че и сега около върха не спира движението на облаци, но ще позволи издирване.

След два дни обаче времето отново ще се развали до такава степен, че спасителната операция трябва да бъде преустановена заради валежи и купеста облачност.

Днес метеорологичната обстановка най-после позволи старта на издирването на Петров по въздух. Три хеликоптера са излетели тази сутрин от Катманду, като в тях са двама шерпи с изключителен опит, които познават планината и маршрутите в детайли, за да насочват пилотите къде да облитат.

Машините се намират в базовия лагер в подножието на върха и чакат утихване на вятъра, за да се насочат към лагери 2 и 3 (виж по-горе), където е надеждата да бъде открит българският алпинист.

Междувременно Деян Петков от екипа на Петров обясни, че алпинистът винаги спазва предварително зададен маршрут за изкачването на върховете и приоритетно ще бъде търсен именно по този път, за да се спести време.