Спътник на Боян Петров разкри: Никой не го търси

снимка: facebook.com/Boyan Petrov

Себастиано Валентини - един от колегите на Боян Петров в експедицията за покоряване на връх Шиша Пангма, разкри, че никой не е тръгвал да спасява алпиниста. Той опроверга информациите от последните два дни, че екип от шестима спасители е тръгнал да търси следи от Петров. Според разпространените новини групата е стигнала във вторник до лагер 1 (6700 м), а след това се е върнала в базовия лагер. В сряда пък е тръгнала към лагер 2 (7000 м).

"Това са фалшиви новини", каза пред "България Днес" през сателитния телефон Себастиано Валентини. "Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се в четвъртък времето да е по-добро".

Ветровете във вчерашния ден варираха между 35 и 55 км/ч при силен снеговалеж и температура около -16 градуса.

Приятелката на Боян Петров - Радослава Ненова, не е в контакт със Себастиано Валентини. "Подаваха ми информация, че го търсят", обясни противоречията тя.

За последно Петров е бил забелязан да тръгва от лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027). 14-ият най-висок връх на планетата беше първата цел от плануваната експедиция за 2018 г. на българския алпинист.