Радослав Янков загуби малкия финал в Банско

снимка: lap.bg

Радослав Янков завърши на четвърто място в паралелния гигантски слалом от Световната купа по сноуборд в Банско, след като загуби малкия финал от Андреас Промегер (Австрия). Янков преодоля осминафиналната серия срещу Каспер Флюч (Швейцария), на четвъртфиналите надви Рок Маргуч (Словения), а на полуфиналите загуби от Едвин Корати (Италия). 

В малкия финал българинът караше на по-лошото синьо трасе и това може би наклони везните в полза на австриеца.

"Много съм доволен, че днес завърших състезанието така. Можеше и по-добре, но може би ми попречи малко трасето. Доволен съм, в момента съм в добра форма", заяви Янков пред БНТ след спускането.

Победител стана Невин Галмарини от Швейцария, който спечели Големия финал срещу Едвин Корати. Трети се нареди Промегер. Другите трима българи отпаднаха още след първия манш в квалификациите. Станислав Вангелов завърши 46-и, а веднага след него се нареди Михаил Кръшняк. Димитър Ганичев пък остана на 52-а позиция. 

Радо Янков е 6-и в генералното класиране за Световната купа с 3030 точки. Лидер е Невин Галмарини с 5530, следван от австриеца Роланд Фишналер с 3516 и от руснака Андрей Собольов с 3346 точки. Вангелов е 80-и с 16.70 точки, следван от Кръшняк с 16.40 точки, а Ганичев е 83-и с 14 точки.

В класирането за малката световната купа в дисциплината Галмарини води с 4810 точки. Втори е Андреас Промегер с 2780 точки, на трета позиция е Александер Пайер (Австрия) с 2560 точки, а Радослав Янков е на четвърто място с 2510 точки. 

При жените най-добрата българка Теодора Пенчева финишира на 25-о място с 1:26.95 минута, което е най-доброто й класиране за сезона. Тя завърши на 2.40 секунди от място в топ 16 и продължаване в елиминациите. Победителка при жените стана олимпийската шампионка от Сочи 2014 Юлия Дуймовиц (Австрия), която в Големия финал победи Рамона Хофмайстер (Германия). На трето място се класира Селина Йорг  от Германия.