Организатор на експедицията: И друг път Боян го е нямало с дни, може да е в друг лагер

снимка: facebook.com/Boyan Petrov

Един от организаторите на експедицията на Боян Петров на връх Шиша Пангма - Деян Петков, разкри поредна доза информация за изчезването на българския алпинист. Той запази оптимизма си, че Боян е жив и здрав и сподели, че е възможно да е в един от лагерите. 

"Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон”, заяви Петков.

Петков уточни пред "Здравей, България”, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: "За да стопляш неща, докато вървиш, трябва да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да пренася други неща.

Нормално е за една седмица да го няма. И друг път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него", каза Петков, като в същото време разкри, че Боян обича да върви сам, защото така се чувства по-комфортно и може да върви със собствено темпо. "Когато си с друг, наистина си помагате, но пък трябва да се грижите един за друг и да вървите в едно темпо, а Боян обича собствено темпо". 

"Надяваме се, докато неговите колеги са се качвали към 3 лагер, той да е стигнал до върха, а после да е тръгнал да се връща след тях. Смятаме, че той е в лагер 1, където има храна, вода и кислород. Ако е там и времето е лошо, няма причина той да тръгва надолу, Боян е разумен", заяви организаторът. 

Относно информациите, че палатката на Боян е била намерена на последния лагер 3, Петков обясни, че това е нормално. "Палатката се оставя и тръгваш да катериш върха. Някои хора дори не си взимат раницата. Те носят само най-необходимото. Това е съвсем нормално", сподели Деян Петков. 

"Боян е изключително подготвен - и физически, и психически. Има вариант да е слязъл по друг маршрут, но те не са много. Има и други примери. Гадаем обаче", сподели Петков, който каза още, че акцията по издирването и достигането на лагер 1 и лагер 2 ще се проведе днес, ако времето позволи.