Трима шерпи тръгнали на спасителна мисия за Боян Петров

снимка: facebook.com/Boyan Petrov

Трима шерпи вече са тръгнали да търсят Боян Петров по склоновете на връх Шиша Пангма в Хималаите. Освен това спасителна мисия от Китай също е на път към върха и се очаква да пристигне в сряда. Такава процедура се прави автоматично след изчезване на алпинист, сподели за "НОВА" режисьорът Полина Генчева.

Тя и операторът Красимир Андонов снимат документален филм за Петров и в момента се намират в Хималаите. Генчева уточни още, че шерпите са тръгнали на спасителна мисия, макар времето да не е достатъчно добро. Те са взели със себе си сателитен телефон.

"До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от китайското правителство и помощ от китайски хеликоптер, който да бъде изпратен", заяви Генчева.

Специалистът по екстремни спортове и алпинист Петър Атанасов също даде разяснения за ситуацията с изчезналия Петров пред БНР.

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1. От друга страна обаче, за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно", сподели Петър Атанасов.