Оптимизъм за Боян Петров - свързал се с лагера по телефона

снимка: facebook.com/Boyan Petrov

Алпинистът Боян Петров е разговарял със свой колега по сателитния телефон вчера сутринта. Това съобщи лидерът на "Зелените" Борислав Сандов във Фейсбук профила си.

"Боян Петров е звънял вчера сутринта (09:52 непалско време - около 05:37 българско време) по сателитния телефон на свой колега алпинист. Всички се надяваме, че се е отправил към някой от по-ниските лагери и скоро ще се свърже с някой от нас. Нека се молим всичко да бъде наред! Има да покорява още няколко осемхилядника", пише Сандов.

По-рано днес съпругата на родния алпинист разкри, че Петров е в неизвестност от няколко дни. Той е в района на склона на връх Шиша Пангма в Хималаите, а трима от лагера му са тръгнали да го търсят. 

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход), съобщиха от Министерството на външните работи.

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Метеорологичните условия обаче не са позволили на търсачите да продължат с издирването и то е временно прекратено. 

Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г. Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава. Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.