Нешка Робева лъже и маже, скочиха от БФХГ

Българската федерация по художествена гимнастика публикува официално становище по повод думи на Нешка Робева. Легендарната треньорка напоследък често си разменя реплики и обвинения с Илиана Раева чрез медиите. Нешка скочи в ефир с обвинение, че федерацията не селектира децата по нормален начин и така съсипва редица спортни съдби.

Раева пък се ядоса и обяви, че ще отговори с официално съобщение до медиите. Изкарани бяха документи, уличаващи Робева в лъжи.

ЕТО КАКВО НАПИСАХА ОТ БФХГ:

Отговор на Българската федерация по художествена гимнастика до медиите в България и българската общественост по повод интервю на Нешка Робева пред Нова телевизия /11.03.2018/:

За пореден път опитите ни за запазване на добрия тон и взаимоотношения, необходими за осигуряване на спокойна атмосфера за подготовка на националните отбори, бяха провокирани от г-жа Нешка Робева. Затова днес ще отговорим единствено и само на отправените нападки в интервюто ѝ от 11.03.2018 год.

Считаме, че единствен отговор на манипулативното изказване на г-жа Робева трябва да бъдат фактите и документите, по които се работи и управлява художествената гимнастика в България.

* Селекция на националните отбори се извършва съгласно "Регламент за селекция и определяне на НО 2017-2020" за жени и девойки, ансамбъл и индивидуално по отделно, които могат да бъдат прочетени от всеки заинтересуван на интернет страницата на БФХГ- https://www.fbgr.org /Прилагаме Регламента за НО индивидуално жени и Регламент девойки/.

Състезателките не се "ПОСОЧВАТ" от треньорите, както каза г-жа Нешка Робева в ефира на телевизията. Те се избират от проведените контролни състезания, като последната дума за състава има старши треньорът на съответния национален отбор. Че това е правилният път говорят резултатите на българските гимнастички на международния турнир в Норвегия /прилагаме копие от протокола - 1,2,7,8 и 9 м./, квалификацията за Младежките олимпийски игри в Москва 2018 год./копие от протокола - 7 и 12 м./ и участието на жените на Гран при в Москва и МТ в Рига. От предоставените протоколи е видно, че неизбраната в НО гимнастичка на г-жа Нешка Робева и състезаваща се за Македония е съответно на 11 и 30/20м., при участие на състезателки само от Европа.

* Във връзка с изказаната неистина от г-жа Робева, че не е получила отговор на изпратените до БФХГ писма, прилагаме писмата и отговорите на федерацията.

* Относно въпроса какво означава "съвременна художествена гимнастика" препоръчваме:

* Да се гледа класирането на българските гимнастички и състезателката на Нешка Робева при участието им в Норвегия и Москва.

* Да се прочете Съдийския правилник на Международната федерация по художествена гимнастика.

Във връзка с неетичното отношение на г-жа Робева към БФХГ в точно избрано от нея време, а именно преди важно за националните състезателки състезание, бихме искали да изкажем възмущение си от негативното отношение на г-жа Нешка Робева към работещата в Германия наша българска колежка, изказано неведнъж публично. Когато претендираме за етика и морал, трябва да бъдем пример за същите.

Искрено се надяваме, че това ще бъде последният опит на г-жа Нешка Робева да дискредитира работата на БФХГ и последен опит да наруши творческата и успешна екипна работа в националните отбори.

Бихме искали да внесем и малко яснота по отношение на тиражираната теза, че не ѝ се позволява да работи като треньор в България. Това е несериозно и смехотворно твърдение, защото тя притежава най-голямата тренировъчна зала по художествена гимнастика в България, което ѝ дава възможност да упражнява треньорската професия, както намери за добре. Освен това всеки треньор, работещ в България има свободен достъп и възможност да кандидатства в конкурса за треньори на националните отбори.

Надяваме се също, че с изнесените документи и истината за правилата на работа в БФХГ на медиите и българската общественост ще стане ясно, че умишлените обвинения на г-жа Нешка Робева не отговарят на истината и, че БФХГ работи единствено и само в интерес на успехите на българската художествена гимнастика.

Г- жа Нешка Робева е най-успешният треньор в историята на българската художествена гимнастика. Ние ценим и уважаваме нейните постижения и професионалния ѝ талант. Тя е била пример за много треньори в България и по света. Сегашните успехи на българските гимнастички са продължение на силните традиции, създадени от плеяда, треньори и състезатели в цялата златна история на красивия ни спорт, съществена част, от която е и г-жа Нешка Робева.

Ние вярваме, че заедно и обединени ще посрещнем бъдещите успехи на българската художествена гимнастика.

Илиана Раева - Председател БФХГ
Мария Петрова - Вицепрезидент БФХГ
Росина Атанасова - Ген.секретар БФХГ
Деспа Кателиева - Директор на НО
Бранимира Маркова -Ц Главен мениджър НО индивидуално жени
Силвия Стойнева - Старши треньор индивидуално девойки
Даниела Велчева - Председател Съдийска комисия

Забележка: Подписалите се под отвореното писмо имат пряко отношение към селекцията на националните отбори и кореспонденцията в изложените документи.

* Всички официално документи са публикувани в страницата на БФХГ във Фейсбук.