Модерният многобой отиде в сметката на Чехия

снимка: БТА

Давид Свобода от Чехия спечели олимпийската титла по модерен петобой. Европейският шампион от 2010 година Свобода завърши с 5928 точки в състезанията в дисциплините фехтовка, плуване, езда и в комбинираната надпревара, която включва лекоатлетически крос и стрелба.

 

Постижението на 27-годишния чех е нов олимпийски рекорд. Досегашното върхово постижение от 5376 точки се държеше от руснака Дмитрий Сватковски от Игрите в Сидни 2000.

 

На второ място се класира Чжунжун Цао (Китай) с 5904 точки, а трети се нареди световният шампион от 2009 година Адам Мароши (Унгария) с 5836 точки.

 

27-годишният имаше минимален аванс пред Цао преди комбинираната надпревара, но с по-добро бягане и стрелба по 3-километровото трасе той финишира с 5 секунди аванс пред китаеца и си осигури златното отличие. Фаворитите от Русия обаче претърпяха неуспех.

 

Действащият световен шампион Александър Лесун завърши четвърти с 5764 точки. Андрей Моисеев, който спечели титлите на последните две Олимпиади, остана едва седми с 5736 точки.