Федерацията по модерен петобой го удари на новогодишни хвалби

Като успешна година анализира Българска федерация по модерен петобой отиващата си 2016-та. Финалист в лицето на Димитър Кръстанов на Олимпиадата в Рио, отлично организирано Европейско първенство за мъже и жени в София и медали от различни международни турнири при младежи и девойки.

„Определено изпращаме една от силните ни години като представяне на модерния петобой, както в България , така и в чужбина. Нашите състезатели доказаха, че традициите и успехите ни не са само в миналото и го показаха със своите класирания през 2016-та. Уникалният малшанс на Димитър Кръстанов на Игрите с жребия на коня, който не му се подчини и това костваше много точки . Беше ли минал паркура , дори и с няколко грешки вземаше категорично медал от Олимпиадата. Това остана с горчив вкус от годината, но пък отличната оценка на президента на МОК Томас Бах и вицепрезидента Хуан Антонио Самаранч-младши за провеждането на Европейското за мъже и жени в София ми дава повод за гордост от добрата работа. На заседанието през ноември във Франкфурт колегите от Международната федерация бяха категорични, че ние сме организирали първенството най-добре от всички проведени през годината” , сподели шефът на родната федерация Андрей Кузманов.

Освен с представянето на Кръстанов на Игрите, подрастващото поколение също може да се похвали с добри класирания през отминаващата година. Денис Колев и Тодор Михалев се класираха на 5-то място на Европейското за младежи , Пресияна Дишева влезе във финал също на континенталното първенство при девойките, а и при жените на шампионата в София.

„Имаме чудесни млади спортисти. Искам да благодаря на техните треньори за професионалната работа и усилията , които полагат. Въпреки съкратения ни бюджет успяваме да балансираме на всички нива и амбицията е за следващия олимпийски цикъл от 4 години да направим така, че да класираме повече състезатели в Токио през 2020 година. Националните центрове и клубове също работиха отлично и продължаваме по целевия план за подготовка догодина”, допълни Кузманов.

България ще бъде домакин на Европейско първенство за младежи и девойки до 16 години през 2017 –та, което ще бъде преходно за младежките Олимпийски игри- 2018. На Конгреса на Международната федерация по модерен петобой беше гласуване да бъдем домакини на Световна купа за мъже и жени – 2018 година, Световно първенство за юноши до 18 години през 2019-та и Световния шампионат за мъже и жени през 2020, който ще бъде последната възможност за получаване на квоти за Игрите в Токио.