Скандално отношение към президента на Международната федерация по модерен петобой

Президентът на Международната федерация по модерен петобой (UIPM) д-р Клаус Шорман е на работно посещение в България по покана на президента на Българска федерация по модерен петобой (БФМП) Андрей Кузманов.

Двамата ще обсъдят подробностите около предстоящия конгрес на Международната федерация по модерен петобой, който ще се състои в София през ноември с участието на федерациите от цял свят, както и развитието на спорта в България.

На срещата между двамата президенти във федерацията д-р Шорман заяви, че е изключително учуден от отношението към него от страна на спортното министерство и липсата на интерес за диалог и разговори по отношение на спорта.

"За мен министър на спорта в България не съществува! Болно ми е да гледам подобно отношение към президент на олимпийска международна федерация. Недопустимо е никой от министерството да не приеме д-р Шорман. Това е човек от много високо ниво. Още преди няколко дни изпратихме официално писмо, за да уведомим министър Георгиева за визитата на президента на UIPM, но не получихме никакъв отговор. Нима всички заместник-министри и отговорни фактори в министерството са заети?" попита президентът на БФМП Андрей Кузманов.

От своя страна шефа на родната федерация благодари на БОК в лицето на председателя Стефка Костадинова и генералния секретар Белчо Горанов за срещата в олимпийската централа и разговорите по между им.

Президентът на UIPM сподели, че условията за развитие на модерния петобой в България са много добри от гледна точка на Черно море и добрите планински условия, от което България може да спечели и икономически.

"Идвал съм в България много пъти и познавам страната ви чудесно. Знам, че у вас е налице отлична основа за развитието на модерния петобой, но за тази цел е необходима и политическата подкрепа на държавата", заяви Шорман.

Д-р Шорман изтъкна основните цели, които си е поставил. Сред тях са: популяризирането на спорта в конкретни точки на света и намирането на повече нови спонсори. Като една от своите мечти, той посочи сливането на спорта, културата, бизнеса и политиката.