България иска европейско по модерен петобой

снимка: sxc.hu

Всички 57 участници пристигнаха в Пазарджик за стартирането на международния турнир по модерен петобой "Христо Чочев".

Паралелно с този турнир ще се проведе и Републиканско първенство – турнир от категория Youth C.

Състезанието ще се проведе на 26 и 27 април. Въпреки преваляващия дъжд, трасетата са отлично подготвени и са готови да приемат състезателите.

 "Без никаква финансова помощ от държавата, ние успяхме да организираме международен турнир. Състезанието е доста мащабно, неслучайно е включено в ранглистата за Младежките олимпийски игри и в календара на Международната федерация по модерен петобой. Ние, от Българската федерация по модерен петобой, правим всичко възможно, за да помогнем на родните състезатели да успеят да натрупат точки и да вземат квоти за Младежката олимпиада,"заяви президентът на Българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

"Държавата ни съкрати бюджета и имаме средства само за 3 състезания. Миналата година имахме за 6. Но със средствата на федерацията и благодарение на община Пазарджик и най-вече на нейния ген. секретар Румен Кожухаров, международният турнир по модерен петобой в памет на легендата Христо Чочев е факт!", добави Кузманов

Той  сподели, че България е имала уникалната възможност да приеме кръг от Световната купа. Но липсата на интерес от държавата, е попречила това да се случи.

"Ако утре държавата прояви интерес към този спорт, аз гарантирам, че тази година в България ще проведем Европейско първенство по модерен петобой за мъже", добави още президентът на Българска федерация по модерен петобой.

Утре в 08:00 часа предстои техническата пресконференция, където ще се подготвят стартовите листове. В 09:00 часа започва плуването за момчета и фехтовката за момичетата.

След като приключат тези дисциплини, момичетата ще плуват, а момчетата ще премерят сили във фехтовката. На базата на тези резултати ще се изготвят стартовите листове за комбинираната дисциплина, която ще се проведе в неделя.