Димитър Кръстанов със сребро в Будапеща, бори се за място в Рио де Жанейро

снимка: Архив БФМодерен петобой

Националът ни по модерен петобой Димитър Кръстанов спечели сребърен медал от силния международен турнир в Будапеща, Унгария, който беше и олимпийска квалификация. Най-добрият ни състезател прибави нови точки към ранглистата и вече е на 30-то място. Ако успее в следващите издания на Световната купа да влезе във финал със сигурност ще участва на Олимпийските игри в Бразилия лятото.

„ Голям успех за Кръстанов. Той е много близо до квота за Рио , а и се намира в чудесна форма. След него в Будапеща останаха световни и европейски шампиони, което показва, че работи отлично и съм оптимист за класирането му за Олимпиадата. Другият ни представител Явор Пешлеевски остана извън финала в Будапеща, но и той има шансове за Игрите. Конкуренцията в нашия спорт е жестока и самото влизане на финал е успех, какво остава за медал. Участията на двамата на Световните купи и Световното първенство са сигурни. Благодаря на министър Красен Кралев, че направи всичко необходимо да получим нужното финансиране и двамата ни елитни състезатели да се подготвят и участват на големи турнири”, заяви президентът на БФМодерен петобой Андрей Кузманов.

Първата Световна купа за 2016-та година ще бъде в края на февруари в Кайро, Египет на която ще участват Кръстанов и Пешлеевски. До Олимпиадата ще се проведат още 4-и издания на Купата, както и Световно първенство по модерен петобой.

България ще бъде домакин на последното голямо първенство преди Игрите в Бразилия. София приема елита на модерния петобой от 4-и до 11 юли когато ще бъде Европейското първенство за мъже и жени. На него със сигурност ще пристигнат водещите атлети, за да направят генерална репетиция преди Олимпиадата.

Освен шампионата в столицата по същото време ще се проведе и Конгреса на Европейската конфедерация, който е изборен и ще станат ясни новите ръководители на модерния петобой в Европа.