Свилен Нейков: България се утвърждава като добър домакин на големи първенства

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков пожела успех на БФ Модерен петобой и българските състезатели при провеждането на 13-ото световно първенство по биатъл, което е тази неделя на комплекс „Червено знаме".

 

„Шампионатът, който ще се проведе в България за първи път, е много силен знак за това, че нашата страна се утвърждава като един добър домакин на състезания от такъв ранг. Това първенство се организира под егидата на принц Алберт, а тази година ние сме домакини и наистина трябва да се представим достойно. Това е престиж за федерацията и страната ни. МФВС осигурява базата на комплекс „Червено знаме", каза министърът на пресконференция с ръководството на федерацията по модерен петобой.

 

Президентът на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов разказа, че спортът биатъл е разновидност на модерния петобой, чието начало е поставено преди двадесет години. Той изказа специалната си благодарност на министър Нейков за готовността, с която Министерството на спорта е изградило трасето за провеждане на първенството:

 

„Независимо, че Международната федерация по модерен петобой ни гласува доверие, без съдействието на МФВС и лично на министъра, който ни предостави СК „Червено знаме", федерацията не би могла да проведе състезанието".

 

„Можем да бъдем доволни, защото на това първенство ще има представители от четири континента. Очаквам самото състезание да донесе добри резултати на нашите състезатели", каза новият изпълнителен директор на БФ Модерен петобой Емил Камарашки.

 

На 25 септември т.г. столичният Спортен комплекс „Червено знаме" ще посрещне 270 състезатели от 16 държави, които ще разкрият своите умения в дисциплините бягане и плуване в последователността бягане - плуване - бягане. Участниците са разпределени в 11 възрастови групи - до 10 г., до 12 г., до 14 г., до 16 г., до 21 г.; мъже и жени; ветерани А, В, С и Д. България ще бъде представена от 66 момичета и момчета, които ще се състезават във възрастовите групи до 18 г.

 

На брифинга министър Свилен Нейков обяви, че основната цел на МФВС е била комплекс „Червено знаме" да отиде там, където му е мястото - към активите на МФВС. Той подчерта, че съществува цялостна визия за изграждане и реновиране на целия комплекс на Четвърти километър, 60 дка. площ около „Арена Армеец" София, за да се ползва и хотелската част.

 

„В бъдеще ще търсим публично-частно партньорство за изграждане на цялостна визия от изпълнители и инвеститори, които да направят уникален спортен комплекс, който да отговаря на световните изисквания за спортни съоръжения. Знаете, че там има тенис кортове, има зали за баскетбол и борба. Ще търсим възможност за реновиране на плувния басейн, който е с олимпийски размери", каза Нейков и допълни, че в условия на криза спортната база се реновира и само вчера са открити две площадки в Русе, а до края на годината ще се открият още 10 със съдействието на БСТ.