"Крусибъл" зове: Селби на полуфинал за първи път от 4 години

снимка: Monique Limbos

Марк Селби изигра вероятно най-добрия си мач през сезона и срази шотландския ветеран Алан МакМанъс с 13:5 в театър „Крусибъл“, за да се класира на полуфиналите на Световното първенство по снукър за първи път от 2010-та година.

Веселяка от Лестър изоставаше с 2:3 в началото на двубоя, но след това демонстрира великолепни качества на масата и спечели 11 от следващите 13 фрейма, за да прекрати приказката за 33-годишния МакМанъс.

Селби преследва тройната корона в снукъра, след като има на сметката си победи в Мастърс и Шампионата на Обединеното кралство. През този сезон той не е спечелил ранкинг титла, но игра финали на гореспоменатите надпревари, като сега в Шефилд продължи тенденцията да се представя на високо ниво в най-престижните турнири.

На полуфинала Селби ще играе с победителя от срещата Джъд ТръмпНийл Робъртсън (6:2) и ще има възможността за първи път от 2007-ма да участва в битката за титлата в „Крусибъл“.

Брейкове от 110, 86, 87, 109 и 74 помогнаха на Веселяка от Лестър да обърне резултата от 2:3 до 12:4. МакМанъс върна един фрейм, но в следващия Селби си свърши работата с две визити на масата.

„Първата сесия беше много оспорвана, но и не особено качествена, така че бях много доволен, че я прекратихме при 4:3 в моя полза. Във втората част играх много добре, възползвах се от почти всичките си шансове.

Алан е страхотен играч и тактически не отстъпва на нито един играч в света. Притеснявах се, когато разменяхме сейфти удари, защото се чувствах по-комфортно в моментите, когато играта бе по-отворена.

Затова предпочитах да атакувам по-често, вместо да играя защитно. Отдавна не съм бил на полуфинал в „Крусибъл“, така че нямам търпение. Имам малко почивка, за да презаредя силите си и да се насладя на преживяването“, каза щастливият Селби.