"Крусибъл" зове: Дебютант впечатли; Хигинс нощува с аванс

снимка: Monique Limbos

Дебютантът на Световно първенство по снукър Антъни МакГил загатна за големия си потенциал, след като поведе с 6:3 в първата сесия на мача си от 1/16-финалите срещу 16-ия поставен Стивън Магуайър.

Битката на двамата шотландци предложи не само високи брейкове, но и любопитни стратегически сблъсъци, като в един момент от двубоя по-неопитният от двамата майстори извади късмет с флук, довел до снукър.

МакГил поведе в резултата с отличен брейк от 92 точки, а след като Магуайър изравни, сънародникът му направи серия от три фрейма, за да се откъсне с по-сериозен аванс при 4:1. Магуайър отговори подобаващо със серии от 73 и 86, за да си осигури успех в следващите две партии, но точно тогава късметът проработи в полза на МакГил.

Той се измъкна от снукър и направи флук по Червена, за да постави на свой ред снукър – Магуайър не можа да уцели въпросната Червена, а съперникът му имаше шанс да разчисти масата, но не се позиционира по най-добрия начин за последната Черна. Слаб сейфти удар от страна на Магуайър обаче в крайна сметка позволи на МакГил да реализира и да поведе с три фрейма преди утрешната сесия.

В същото време Джон Хигинс поведе с 6:3 срещу най-високопоставения квалификант – 17-ия в света Робърт Милкинс. Брейкове от 72, 64 и 62 позволиха на Вълшебника от Уишоу да поведе убедително с 5:1, преди Млекаря да спечели два поредни фрейма.

В крайна сметка Хигинс спечели драматично 9-ата партия с разчистване, след като опонентът му се бе спрял на 58-точкова серия. И двата двубоя ще бъдат завършени утре от 21 часа българско време.