Французин със злато в сноубордкроса

снимка: БТА/AP

Французинът Пиер Волтие спечели злато в сноубордкроса при мъжете на Олимпийските игри в Сочи.

Втори в големия финал остана представителя на домакините Николай Олюнин. Олюнин бе неизменно първи във всички серии до финала, където обаче титлата му избяга. Все пак феновете на Русия не останаха разочаровани от среброто.

С бронза се окичи Алекс Диболд от САЩ, а шестицата в големия финал затвориха Пол-Анти де ла Ру от Франция, Стиан Сивертсен от Норвегия и Лука Матеоти от Италия.

Така Волтие донесе седми медал на Франция от ХХII-ите Зимни олимпйски игри. Титлата пък е трета за „петлите“ в Сочи след двата златни медала на Мартен Фуркад в биатлона.

Надпреварата в сноубордкроса бе много интригуваща и драматична, като почти не мина серия без падания и дисквалификации. За това допринесоха и изключително неприятните условия – мъгла и ситен дъжд на олимпийското трасе в екстремния парк „Роза Хутор“.

Олимпийският шампион от Ванкувър в сноубордкроса – американецът Сет Уесткот не успя да се класира за Игрите в Сочи и не защитава титлата си, нямаше го и сребърният медалист Майк Робъртсън от Канада. Третият преди четири години – французинът Тони Рамуан пък отпадна още на четвъртфиналите и така в Сочи всички медалисти бяха изцяло нови.

Sporta.bg припомня, че в неделя Александра Жекова завоюва пето място за България в снобордкроса, което е най-доброто представяне на роден спортист на Зимната олимпиада до тук.