Българин с медал от СП по модерен петобой след допингскандал с беларусин

Световната федерация по модерен петобой присъди на българския национал Димитър Кръстанов бронзов медал от Световното първенство за юноши и девойки до 18-годишна възраст (Youth A) след допинг скандал със световния юношески шампион Кирил Кисяник.

 

Беларусинът изгърмя с положителна допинг проба. Той бе хванат с метилхексанеамин, а златният му медал му бе отнет.

 

Така Кръстанов, който се класира 4-ти в крайното генерално класиране на шампионата на планетата по модерен петобой в унгарския град Тата в края на септември официално е класиран на третото място, а тези дни ще си получи и медала.

 

Както е известно 18-годишният пловдивчанин тогава се размина в Унгария на косъм от третото място и бронза, в жестоката конкуренция на над 80 състезатели. Кръстанов събра 4684 точки в дисциплините фехтовка, плуване, езда и в комбинираната надпревара, която включва лекоатлетически крос и спортна стрелба.

 

Възпитаникът на Спортното училище "Васил Левски" в Пловдив остана в общото генерално подреждане на нищожните 5 секунди след корееца Джун Ункатае, но след направената корекция в класирането вече е бронзов медалист.

 

Световното шампионска титла в Унгария тогава спечели Кирил Кисяник от Беларус с 4752 точки, а със сребърния медал се окичи руснакът Олег Наумов с 4724 точки. Представителят на Република Корея Джун постигна 4708 точки и се нареди на третото място, малко преди нашенеца.

 

"Много се радваме за този медал на Митко, защото той наистина си го заслужаваше след силното представяне на Световното в Унгария. Тогава цяло чудо бе, че се върнахме без медал, защото той наистина показа класа. Сега обаче нещата си идват на мястото", коментира личният треньор на Димитър и негов баща Атанас Кръстанов - преподавател по "Теория и методика на спортната тренировка" в Спортно училище "Васил Левски" в Пловдив.

 

Нека припомним как се разви борбата за медалите по време на световното първенство в Тата. След първата от 4-те дисциплини - фехтовката - Кръстанов бе 23-ти в състезанието на шпага. Тази дисциплина се превърна в истински фехтовален маратон, който продължи повече от 6 часа и в него всеки един от участниците изигра по 78 срещи. В тях Митко записа 43 победи.

 

2 часа по-късно бяха стартовете във втората дисциплина - плуването, където Кръстанов се представи отлично. Пловдивчанинът преодоля 200-метровата дистанция (свободен стил) за 2:05.84, което бе 7-мо най-добро време на турнира. Така след първите 2 дисциплини Митко навакса изоставането и се изкачи на 12-то място във временното класиране, преди старта на комбинираната дисциплина и на 43 секунди след водача - Кирил Кисяник.

 

В комбинацията (3 по 1000 метра бягане, плюс 3 стрелби с пистолет), талантът на Кръстанов блесна с пълна сила и изкова шампионската титла. Митко показа висока класа, като спечели комбинираната дисциплина с най-добро постижение от 10 минути, 16 секунди и 50 стотни.

 

Въпреки първото място обаче, българинът не успя да измести от третото място корееца Джун Ункатае и се нареди на престижното 4-то място в света, в солидната конкуренция на над 80 петобойци от 30 страни.

 

Освен от пловдивчанина, в състава на националния отбор на България за Световното бяха включени Денис Колев от "Диана" - Ямбол, Явор Пешлеевски от "Славия" - София и Марио Терзиев от варненския "Черно море". Те заеха съответно 40-то, 41-во и 67-о място.

 

Медалът на Кръстанов от Световното в Унгария е пореден успех за него, а специалистите прогнозират силна спортна кариера за талантливия пловдивчанин. Както е известно, преди 3 месеца той спечели у нас и националния турнир "Мемориал Христо Чочев".