Българин остана на 5 секунди от медал на Световното по модерен петобой

снимка: tempo-bg.com

Пловдивчанинът Димитър Кръстанов изпусна по чудо медал от Световното първенство по модерен петобой за юноши и девойки до 18-годишна възраст (Youth A), което завърши вчера в унгарския град Тата, информира "Темпо нюз".

 

В жестоката конкуренция на над 80 състезатели, 18-годишният български национал се размина на косъм от третото място и бронза, като се класира 4-ти в крайното класиране. Възпитаникът на Спортното училище "Васил Левски" в Пловдив остана в общото генерално подреждане на нищожните 5 секунди след корееца Джун Ункатае.

 

Шампионската титла в Унгария спечели Кирил Кисяник от Беларус, а със сребърния медал се окичи руснакът Олег Наумов.

 

След първата от 4-те дисциплини - фехтовка, Кръстанов бе нареди на 23-то място в състезанието на шпага. Тази дисциплина се превърна в истински фехтовален маратон, който продължи повече от 6 часа и в него всеки един от участниците изигра по 78 срещи. В тях Митко записа 43 победи.

 

Два часа по-късно започнаха стартовете на втората дисциплина - плуването, където Кръстанов се представи отлично. Пловдивчанинът преодоля 200-метровата дистанция (свободен стил) за 2:05.84, което бе и 7-мо най-добро време на турнира.

 

Така след първите 2 дисциплини Митко навакса изоставането и се изкачи на 12-то място във временното класиране, преди старта на комбинираната дисциплина и на 43 секунди след водача - беларусина Кирил Кисяник.

 

В комбинацията (3 по 1000 метра бягане, плюс 3 стрелби с пистолет), талантът на Кръстанов блесна в пълна сила и изкова шампионската титла. Митко показа висока класа, като спечели комбинираната дисциплина с най-добро постижение от 10 минути, 16 секунди и 50 стотни.

 

Въпреки първото място обаче, българинът не успя да измести от третото място корееца Джун Ункатае и се нареди на престижното 4-то място в света, в солидната конкуренция на над 80 петобойци от 30 страни.

 

Освен пловдивчанина, в състава на националния отбор на България за Световното бяха включени Денис Колев от "Диана" - Ямбол, Явор Пешлеевски от "Славия" - София и Марио Терзиев от варненския "Черно море". Те заеха съответно 40-то, 41-во и 67-о място.

 

Успехът на Кръстанов в Унгария е пореден за него, а специалистите прогнозират силна спортна кариера за талантливия пловдивчанин. Само преди 20 дни той спечели у нас и националния турнир "Мемориал Христо Чочев".

 

Личен треньор на Димитър е неговият баща Атанас Кръстанов - преподавател по "Теория и методика на спортната тренировка" в Спортно училище "Васил Левски" в Пловдив.