Американка разнищи фаворитките в халфпайпа

галерия:

снимка: БТА/AP

Американката Кейтлин Фарингтън грабна олимпийско злато в дисциплината халфпайп на сноуборда на Олимпийските игри в Сочи.

В екстремния парк на комплекса "Роза Хутор" Фарингтън постигна резултат от 91,75 точки във втория от двата си финални опита и остави зад себе си олимпийската шампионка от Ванкувър Тора Брайт, чийто резултат бе с 0.25 пункта по-малко.

Така австралийката трябваше да се задоволи със среброто, но все пак може да е доволна от себе си, тъй като бе осма след първия опит. Бронза отиде при друга американка - Кели Кларк, която пък бе едва десета преди второто си излизане на трасето, но с 90.75 точки успя да заеме третото място в крайното класиране.

Победата на 24 годишната Фарингтън е най-големият в нейната кариера. До този момент тя намаше победа в старт за Световната купа по сноуборд, нито призово класиране на Световно първенство.

Олимпийската шампионка от Торино и сребърна медалистка от Ванкувър Хана Тетър разочарова и остана едва четвърта. Тя заемаше първото място след първия опит, но с 26.75 във втория, нямаше шансове за място на подиума.

Шестицата допълват още Рана Окада от Япония и китайката Ксюетон Каи.