Радостин Стойчев спечели наградата за треньор №1 в света

галерия:

снимка: БТА

Българският специалист Радостин Стойчев спечели изключително авторитетната награда "Златен волейболен глобус" за 2012 година, която се присъжда след гласуване на феновете в специализирания италиански сайт volleyball.it.

 

Призът се присъжда за втора година на Апенините и е считан за най-голямото индивидуално отличие във волейбола. Вчера, точно в полунощ приключи гласуването и станаха ясни резултатите.

 

Според регламента на класацията, феновете гласуват за треньор и волейболист, като вотът за играчите е разделен по постове, съответно за най-добър разпределител, посрещач, диагонал, централен блокировач и либеро.

 

Треньорът се определя само с вота на феновете, докато битката при петимата избрани волейболисти продължава с втори етап, в който в анкетата ще се включат 100 волейболни журналисти от целия свят, които ще определят единствения победител.

 

За най-добър волейболист в света се борят двама българи, които спечелиха индивидуалните класации на своите постове. Това са Матей Казийски, който бе избран за най-добър посрещач, и Цветан Соколов, спечелил вота на феновете за най-добър диагонал.

 

Бившият национален селекционер на България Радостин Стойчев пък бе предпочетен от привържениците в конкуренцията на колегата си от шампиона Мачерата - Алберто Джулиани.

 

Наставникът на Тренто спечели вота на феновете по безапелационен начин, като за него гласуваха 1316 човека срещу 611 за Джулиани, което в процентно изражение прави 68 срещу 32 процента в полза на Стойчев.