Барса се измъчи за първи успех в Шампионска лига (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

С вълнуващ обрат в последните минути Барселона постигна първа победа в Шампионска лига този сезон, след като пречупи отлично представилия се отбор на Байер (Леверкузен) с 2:1 на „Камп Ноу“.

В 22-ата минута Кирякос Пападопулос наказа поредна грешка на Марк-Андре тер Щеген и засече в мрежата с глава топката след центриране от корнер. Пропуските на Карим Белабари и особено на Хавиер Ернандес обаче се оказаха пагубни за „аспирините“, които не можаха да се похвалят дори с точка от визитата си в столицата на Каталуния.

В 80-ата минута резервата Сержи Роберто с добавка изравни резултата, след като вратарят Бернд Лено за пореден път се бе проявил блестящо и бе отклонил удар на Неймар. В 82-ата минута пък Луис Суарес с прекрасен шут от около12-13 метра по ефектен начин осъществи пълен обрат и отново попадна в прегръдките на съотборниците си, въпреки че до този момент в мача не можеше да се похвали с нищо съществено.

В крайна сметка животът без Лионел Меси за Барселона отново се оказа тежък, но каталунците постигнаха първа победа в Шампионска лига и събраха четири точки в класирането на Група Е. Леверкузен остава с 3, колкото има и БАТЕ (Борисов), победил изненадващо Рома с 3:2 в другия мач от групата („вълците“ са с 1 на последното място).

Изненадващо още в първата минута бе създадено първото чисто голово положение, но то бе в актива на гостите. Карим Белараби намери отлично с центриране в наказателното поле Хавиер Ернандес, но бившият нападател на Реал Мадрид не можа да накаже Барселона. Ударът на Чичарито от отлична позиция бе париран от Марк-Андре тер Щеген и гостите изпуснаха великолепен шанс да нанесат ранен удар.

Заместникът на Меси Сандро Родригес отново накара феновете на Барса с тъга да си припомнят факта, че аржентинският магьосник е контузен. Младокът бе изведен на чиста позиция в наказателното поле на гостите, но ударът му бе отразен от Бернд Лено. Така Сандро изпусна чисто положение по идентичен начин с предишния мач на каталунците срещу Лас Палмас в Примера през уикенда.

Изненадващо или не, първият гол в срещата падна във вратата на Тер Щеген, който отново се намеси крайно неубедително при центриране в наказателното поле и близо до самия него. След центриране от корнер топката бе сервирана в малкия пенал и високият Пападопулос с глава изпревари статичния вратар на Барса, за да открие резултата 0:1.

Грешката на Тер Щеген не бе единствената при инкасиране на гола, защото Жереми Матьо изобщо не скочи, а Луис Суарес остана неподвижен и след отбелязването на попадението проведе дискусия с германския вратар за това чия е вината.

До края на полувремето Барселона стигна до едно положение за изравнителен гол, но далечният удар на Иван Ракитич бе отразен от Бернд Лено, защитниците се постараха да няма успешна добавка. В крайна сметка Барса се събуди едва в последните мигове на полувремето и заслужено губеше на почивката.

Веднага след паузата Хавиер Ернандес отново пропусна да се разпише от чиста позиция в наказателното поле, след като необезпокояван стреля над напречната греда. В ответната атака пък Сандро Рамирес имаше нелоша възможност да възстанови равенството, но и той не сполучи да намери целта.

В 65-ата минута хубав шут от фаул на около 25 метра на Неймар мина на сантиметри покрай страничната греда. Натискът на Барса се засили, но също и раздразнението на пейката и по трибуните - първо Неймар с фалцов изстрел отново пропусна целта съвсем за малко, а секунди по-късно след центриране на Ракитич Жерар Пике с глава от няколко метра прати кълбото право в ръцете на Лено.

В 80-ата минута най-накрая Леверкузен капитулира след продължителна атака, започната отдясно и развита отляво. Жорди Алба центрира в наказателното поле, а Лено отби първия удар на Неймар, но при добавката почти от упор Сержи Роберто се разписа за 1:1.

120 секунди по-късно отлично центриране от десния фланг бе засечено от трудна позиция от Луис Суарес, който с фамозен изстрел не остави никакви шансове на иначе блестящо представящия се Лено - 2:1.