Рулетката на дузпите прати Байерн на финал за Купата (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Байерн (Мюнхен) се класира на финала в турнира за Купата на Германия и ще преследва рекорден трети пореден триумф в надпреварата, след като елиминира Байер (Леверкузен) по крайно драматичен начин с изпълнение на дузпи.

Редовното време и продълженията завършиха наравно 0:0, главно благодарение на великолепните изяви на двамата вратари Мануел Нойер и Бернд Лено.

Стражът на баварците спаси още първата дузпа на „аспирините“ при рулетката, като изби шут на Йосип Дръмич.

Тиаго Алкантара ознаменува завръщането си сред титулярите с точен изстрел от решителния 11-метров удар, а преди него от бялата точка се разписаха Томас Мюлер, Роберт Левандовски, Шаби Алонсо и Марио Гьотце – 5:3 за Байерн и класиране на финала.


Penalties - Bayer Leverkusen 3-5 Bayern Munich...by Euro2016

Байерн може да стане първият отбор в историята на Купата на Германия, който печели три пъти подред трофея.

4137916

Леверкузен може да съжалява горчиво за отпадането си, защото спази позитивната тенденция вече в седми пореден домакински мач да не допуска гол срещу германски отбор, а също така доказа за пореден път, че е силен на „БайАрена“ срещу Байерн – две победи, една загуба и три ремита преди днешния сблъсък в последните двубои.

4137921

„Аспирините“ се нуждаеха от продължения и дузпи, за да елиминират два поредни съперника по пътя си към четвъртфиналите – четвъртодивизионния Магдебург и втородивизионния Кайзерслаутерн, но днес се провалиха срещу Баварската машина.

Леверкузен отново заради неуспех при рулетката на дузпите губи шанса си за трофей през сезона, след като бе елиминиран по същия начин от Атлетико (Мадрид) в осминафиналите на Шампионска лига.

4137919

В 40-ата минута дойде и първият точен удар към някоя от двете врати, след като Хуан Бернат с отлично центриране намери Томас Мюлер, който не се поколеба да стреля, но Бернд Лено демонстрира завиден рефлекс и не само отрази шута, но и предотврати шанс за добавка.

В 62-ата минута гол на Левандовски с глава след центриране от корнер бе отменен дискусионно заради нарушение на полския нападател в атака, но повторенията не убедиха, че той значително е нарушил равновесието на Емир Спахич.

4137920

Секунди по-късно домакините организираха скоростна контраатака и Бранд подаде отлично за Белараби в наказателното поле, но Мануел Нойер се намеси брилятнтно. Колегата му на вратата на Леверкузен Бернд Лено също показа висока класа след няколко минути, когато попречи на Левандовски да се разпише от чиста позиция.

В 78-ата минута Белараби отново провокира добра намеса от страна на Нойер с шут от десетина метра, като в ситуацията можеше да потърси комбинация с двама свои съотборници в пеналтерията.

4137923

В 92-ата минута Леверкузен изпусна отличен шанс да спечели мача още в редовното време, когато Карим Белабари проби в наказателното поле отдясно и предостави топката успоредно на голлинията за Бранд. В последния момент обаче Мехди Бенатия с шпагат закачи кълбото и го направи неудобно за съперника, който стреля разочароващо в аут.

4137917

В заключителните мигове на добавеното време Тиаго Алкантара направи интервенция в стил „Моци“ срещу Щефан Кислинг, ритайки го в гърдите в борба за висока топка – реферът му показа жълт картон.

4137918

И двата тима имаха по едно положение в продължението, но Мюлер и Бранд стреляха над вратата от изгодни позиции.

4137922

Така мачът завърши при резултат 0:0 след 120 минути, а спасяването на Мануел Нойер на още първата дузпа на Леверкузен прати Байерн на финала.