Невероятната година на Кристиано Роналдо в цифри

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Едва ли има много хора, които все още се чудят защо Кристиано Роналдо заслужава да спечели Златната топка за футболист №1 в света през 2013 година.

Вярно е, че португалецът не спечели нито един трофей през миналия сезон, за разлика от носителя на требъл Франк Рибери или шампиона на Испания Лионел Меси, но цифрите на „седмицата“ през календарната година са просто впечатляващи. А в крайна сметка, това не е ли индивидуална награда?

Дни след феноменалното представяне на Кристиано в баражите срещу Швеция за класиране на Мондиал 2014, по време на които нападателят отбеляза всичките четири гола за „Селесао“, нека направим и по-подробна разбивка на постиженията на португалеца за последните почти 12 месеца.

66 – толкова са головете, отбелязани от Кристиано за Реал Мадрид и Португалия през годината. През 2012 „седмицата“ завърши с 63 попадения, а сега той успя да подобри постижението си. Още по-впечатляващото е, че тези 66 гола са реализирани в едва 55 мача за клуб и родина.

64 – толкова са головете, които Франк Рибери и Лионел Меси са отбелязали общо за календарната 2013 година.

56 – броят на попаденията, които Кристиано Роналдо е отбелязал единствено за Реал Мадрид до момента. До края на годината обаче тази бройка почти сигурно ще се увеличи.

47 – цифрата от голове, която изравни Кристиано Роналдо с Педро Паулета в класацията за вечните голмайстори на Португалия. „Седмицата“ има нужда от още само едно попадение, за да окупира еднолично върха.

36 – точните изстрели на Кристиано на ниво Примера Дивисион за 2013 година. Реализирани в 30 изиграни срещи.

30 – през април Кристиано Роналдо се превърна в първият футболист в историята на Реал Мадрид, успявал да достигне границата от 30 отбелязани попадения в три поредни сезона. По всичко изглежда, че той ще го стори и за четвърти път догодина.

24 – броят голове на Роналдо за сезон 2013/14. Отбелязани в едва 17 мача, това е най-добрият старт на сезон в кариерата на португалеца.

19 – отбелязаният гол срещу Елче означаваше, че Кристиано вече е вкарвал на всички останали 19 отбора в Примера.

16 – кой казва, че Роналдо може единствено да бележи? През 2013 година португалецът е записал и 16 асистенции на сметката си.

14 – попадението във вратата на Ювентус означаваше, че Роналдо е вкарал 14-ия си гол в Шампионската лига за 2013 година. По този начин той подобри постижението на Лео Меси от 13 попадения през 2012.

10 – през 2013 година Кристиано Роналдо наниза 10 гола в 9 мача за родината си Португалия. За първи път той успя да достигне двойна цифра за „Селесао“ в течение на годината.

8 – Кристиано Роналдо оглавява голмайсторската листа на Шампионската лига за сезон 2013/14, имайки вече цели 8 попадения на сметката си.

6 – броят хеттрици, който Кристиано Роналдо е записал за Реал Мадрид през 2013 година. Още по-изумителното е, че общият брой за времето му на „Сантяго Бернабеу“ достигна цифрата от 23. Само за сравнение – с екипа на Манчестър Юнайтед Роналдо успя да запише един-единствен хеттрик.

5 – наскоро Кристиано се изкачи на 5-а позиция във вечната голмайсторска листа на Реал Мадрид. „Седмицата“ изпревари мексиканеца Уго Санчес, като има вече 225 попадения за „лос бланкос“. Лидер остава Раул с 323 гола.

2 – но тази година Роналдо никога не бе вкарвал хеттрик за Португалия. Сега обаче той има вече два. Първият падна в Белфаст срещу Северна Ирландия, а последният – срещу Швеция във вторник.

0 – броят трофеи, спечелени от Роналдо в най-добрата му година. Единственият негативен показател в случая.