Юнайтед се върна към победите в дебюта на Фелаини (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Шампионът на Англия Манчестър Юнайтед постигна първа домакинска победа за този сезон в Премиършип, след като днес „червените дяволи" подчиниха с 2:0 гостуващия Кристъл Палас в среща от 4-ия кръг.


Така воденият от Дейвид Мойс състав прекъсна серията си от два мача без победа, като Манчестър Юнайтед записа общо втори успех за кампанията.

 

Робин ван Перси откри за домакините след точно изпълнена дузпа, а Уейн Рууни удвои десет минути преди края.

 

Гостите от Палас играха и цяло второ полувреме с десет души, след като Кагишо Дикгакой бе изгонен малко преди почивката.


По този начин Манчестър Юнайтед събра актив от 7 точки на сметката си, което поне временно изравни „дяволите" с втория във временното класиране Челси. Кристъл Палас остава на 14-а позиция с 3 спечелени точки до момента.


Официален дебют с червения екип записа новото попълнение на Юнайтед Маруан Фелаини, който се появи в игра след около час игра. Белгиецът замени Андерсон, като минути по-късно можеше и да открие головата си сметка за клуба, но Сперони спаси изстрела му от воле.


Сред титулярите на Манчестър Юнайтед се появи и Уейн Рууни, който се завърна в игра след тежкия удар в главата, получен по време на тренировка. Нападателят излезе на терена със специална предпазна лента на челото, а малко преди края се разписа след изскусно изпълнение на пряк-свободен удар.

 

През първото полувреме домакините от Юнайтед стигнаха до много важно стратегически предимство, въпреки че не убедиха в превъзходството си над Палас и реално имаше опасност да получат гол или да се оттеглят на почивка при 0:0.


В последните секунди от редовното време за първата част обаче Кагишо Дикгакой повали на тревата в наказателното поле Ашли Йънг и реферът нямаше друг избор, освен да отсъди дузпа за „червените дяволи".


Освен това, Дикгакой беше последен в защита и поради тази причина получи червен картон, с което даде на Юнайтед и много важно числено предимство за второто полувреме.


Йънг не за първи път падаше в пеналтерията с апел за дузпа, защото в 19-ата минута направи срамна симулация, като сам удари крака си именно в този на Дикгакой в неуспешен опит да заблуди съдията.

 

През втората част "дяволите" контролираха изцяло събитията и решиха всичко малко преди края, когато Уейн Рууни от пряк-свободен удар отбеляза за крайното 2:0.


Иначе Юнайтед беше най-близо до гола преди почивката в 37-ата минута, когато Уейн Рууни центрира брилянтно в наказателното поле, а топката беше овладяна по прекрасен начин от ван Перси. Холандският голаджия перфектно спря кълбото на гърди и си го нагласи за изстрел с десния крак, но прати топката в горната греда, а след това тя излезе в аут.


Между 40' и 42' на „Олд Трафорд" стана горещо и пред двете врати. Гостите от Палас можеха да съжаляват, защото пет минути преди почивката отборът на Иън Холоуей бе близо до откриване на резултата. Гейл премина като на шега през Рио Фърдинанд и прехвърли Де Хеа, но кълбото премина над очертанията на вратата.


Две минути по-късно гостите бяха наказани, като Кристъл Палас остана и с човек по-малко на терена. Кагишо Дикгакой повали Ашли Йънг в наказателното поле на своя тим, което доведе до дузпа за Манчестър Юнайтед и червен картон за халфа на Палас. Зад топката застана Робин ван Перси, който не сбърка и изведе шампионите напред в резултата - 1:0.

 

След почивката за Манчестър Юнайтед стана още по-лесно, имайки предвид, че отборът на Кристъл Палас вече бе с десет души на терена. Още в 49' „дяволите" можеха да удвоят преднината си, но Ашли Йънг стреля право в обсега на Сперони.

 


В 61' трибуните на „Олд Трафорд" се изправиха на крака, защото в игра за Манчестър Юнайтед се появи новото попълнение от Евертън Маруан Фелаини. Белгиецът замени Андерсон и бе посрещнат радушно от феновете, които аплодираха горещо първите му докосвания с топката.


Минути след появяването си в игра, белгиецът дори можеше да отбележи и първия си гол с червения екип. В 67' Фелаини овладя една топка на гърди и стреля от воле, но Сперони плонжира и отрази в корнер. Малко след това Робин ван Перси можеше да скъса мрежата на Палас, но бомбеният изстрел на холандеца премина над напречната греда.

 


Футболистите на Дейвид Мойс отлично знаеха, че се нуждаят от втори гол, за да решат всичко, като шампионите продължиха да атакуват вратата на гостите. В 73' се стигна до разбъркване пред вратата на Сперони, но Уейн Рууни не успя да прокара топката през куп от защитници на Палас. Минути след това пореден изстрел отправи и Робин ван Перси, но Сперони улови сигурно.

 

В 78' Уейн Рууни откри головата си сметка за сезона, като английският национал се разписа по великолепен начин от статично положение. Рууни стреля със силния си десен крак и намери левия долен ъгъл на вратата, не оставяйки шансове на Сперони за крайното 2:0 в сблъсъка.