Челси не пожали Шалке и на "Стамфорд Бридж" (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Челси надви Шалке 04 с категоричното 3:0 на "Стамфорд Бридж" и постигна втора победа над този съперник в Е на Шампионската лига.

Преди две седмици лондончани удариха "кралскосините" със същия резултат насред Гелзенкирехен, а тази вечер повториха упражнението след две попадения на Самуел Ето'о и едно на Демба Ба.

Така Челси еднолично оглави своя поток в надпреварата и с актив от 9 точки все по-уверено гледа към осминафиналите. Нещо повече вратата на "сините" остава непоразена в домакински двубой от Шампионската лига от октомври 2010 година насам.

Шалке пък запази втората си позиция, след като в другия двубой Базел на Иван Иванов направи 1:1 със Стяуа на "Сейнт Якоб Парк". Съставът на Йенс Келер обаче е само на точка пред швейцарците.

Шалке започна отлично двубоя на "Стамфорд Бридж", но груба грешка на Тимо Хилдебранд коства първото попадение, дело на Ето'о в 31-та минута. През втората част обаче Челси заигра много добре и в 54-а минута камерунецът покачи на 2:0. Шалке не успя да сътвори почти нищо през цялото второ полувреме, а крайното 3:0 оформи резервата Демба Ба в 83-а минута. Това бе и първо попадение за сенегалеца в Шампионската лига.

Наставникът на домакините Жозе Моуриньо реши да направи цели шест промени в сравнение със състава, който загуби от Нюкасъл през уикенда. Давид Луис, Франк Лампард, Хуан Мата и Ашли Коул останаха на резервната скамейка, докато Еден Азар въобще не попадна в групата за мача. Заради контузия пък отпадна Фернандо Торес, а в негово отсъствие атаката поведе Самуел Ето'о. Вчера травма получи и Райън Бертран, така че той също не можеше да бъде използван.

Старши-треньорът на Шалке Йенс Келер пък направих две промени от единайсеторката, която преди две седмици изгуби от Челси на "Фелтинс Арена". Сред резервите останаха Макс Майер и Кристиан Клеменс. На тяхно място започнаха Кристиан Фукс и Адам Салай, които трябваше да подпомагат Кевин-Принс Боатенг в предни позиции.

В началото на двубоя Челси се опита да вземе инициативата. "Сините" от Лондон владееха топката двойно повече от своя съперник, но въпреки това ситациите за гол бяха 4:0 в полза на гостите.

Още в 5-а минута дойде първата реална опасност пред Петър Чех. "Кралскосините" сътвориха качествена атака, Ацуто Учида намери Юлиян Фракслер на границата на наказателното поле, а ударът на младока профуча профуча покрай гредата.

Минута по-късно гостите организираха бърза контраатака, Дракслер се отличи със отличен контрол на топката и след като преодоля трима бранители пусна на Шалай вдясно пред вратата на Чех, но унгарският нападател не успя да намери рамката.

Постепенно обаче домакините влязоха в ритъм, овладяха центъра на терена и атаките пред Хилдебранд се заредиха. В 20-а минута на стража на Шалке му се наложи да показва качествата си след пряк свободен удар от около 25 метра, изпълнен от Андре Шюрле. Две минути по-късно германецът отново можеше да порази вратата на сънародниците си, но отново стреля в аут.

Първото попадението за Челси обаче дойде в най-неочаквания момент и падна на практика без положение. Тимо Хилдебранд бе владееше спокойно топката и докато се канеше да я прати напред сбърка притиснат от Самуел Ето'о. Стражът ритна кълбото точно в краката на камерунеца, а тя се върна в мрежата му - 1:0 за Челси в 31-а минута.

До края на полувремето гостите не успяха да се отърсят от удара и да си припомнят отличните начални минути на двубоя и се оттеглиха с пасив на почивката.

Второто полувреме започна равностойно, а първото добро нападение организираха футболистите на Йенс Келер. В 52-а минута Джърмейн Джоунс взаимодейства добре с Дракслер, който от около 12 метра се опита да простреля Чех, но стражът запази мрежата си суха.

Само минута по-късно лондончани показаха голямата си класа. Вилян получи топката в центъра на терена, пробяга цялата половина на Шалке, елиминирайки отбраната на противника и подаде вдясно на Ето'о, който с не по-лош завършек матира Хилдебранд за втори път.

В 58-а минута само отличната намеса на Хилдебранд предотврати и трети гол, след като Вилян асистира за опасен удар на Андре Шюрле. Проблемите за "кралскосините" пък се задълбочиха в 62-а минута, когато един от най-креативните им футболисти - Юлиян Дракслер бе принуден да напусне терена заради контузия, получена още през първата част.

Двата гола логично успокоиха играчите на Жозе Моуриньо, но въпреки това те не се отказаха да търсят и трети гол, когато им се предоставеше такава възможност. В 80-а минута Рамиреш показа добър поглед върху играта и с хубав диагонален пас намери влезлият малко преди това Демба Ба вляво по атаката. Сенегалецът излезе на позиция и с първото си докосване до топката той стреля, но право в ръцете на Хилдебранд.

Само три минути по-късно обаче бившият футболист на Нюкасъл успя да отбележи. Той свали една топка на гърди, тя премина през Вилян и Франк Лампард, озова се отново в него и той от воле направи резултата класически.

През втората част играта на немския състав пък изобщо не вървеше. С изключение на ситуацията в началните минути на полувремето, играчите на Йенс Келер така и не успяха да сътворят нищо съществено в предни позиции и заслужено загубиха.