Председателят на Челси-България: Още помня магията на Дзола

снимка: Div.bg

Срещаме се с председателя на Фенклуб Челси-България Димитър Попов в българския дом на английския отбор - мястото, което е обзаведено с адски много фенска любов.

 

Помещението е като храм на Челси - пълно е със снимки от паметни срещи, оригинални тениски, шалове (най-новият, разбира се, е от финала на Лига Европа срещу Бенфика), автографи, а на видно място стоят бутонките на Джон Тери, с които капитанът на Челси игра с националната фланелка срещу България.

 

Поговорихме си за фенклуба и за бъдещето на любимия Челси, което тепърва ще става ясно.


- Очакваш ли Моуриньо да се върне в Челси със 100 милиона за трансфери?

- То вече е почти сигурно, така че да, очаквам.


- Какво ще се промени в Челси, когато един ден си тръгнат Джон Тери и Франк Лампард?
- Първото, което мисля, е, че те никога няма да си тръгнат реално. Ще имат някакви постове в отбора не като играчи, а като треньори, скаути или нещо такова. Те просто са свързани доживот с клуба. Вече не играят всеки мач. Последната година половината мачове не са ги изиграли, даже и повече. Плюс това вече са на години, в които не са във формата, в която трябва. И те го осъзнават и ще отстъпят мястото си на по-младите, но техните съвети и помощ, която могат да окажат, са страхотни. А и публиката си ги обича и им вярва много, така че не мисля, че, когато спрат да играят, ще е фатално. По-скоро ще е преход към по-младото поколение. И съответно ще трябва да помагат. Това е.


- Миналата година Челси взе Шампионска лига, тази година взе Лига Европа. Какво попречи на отбора да спечели титлата в Англия?

Много са причините. Първото, което е, че Бенитес за мен не е човекът, който може да доведе отбора до някакво сериозно отличие. Освен всичко друго, публиката се настрои още от самото начало срещу него и това влияеше и на играчите. Другото е, че един отбор като Челси, който има нов мениджър и толкова нови играчи, не може да играе толкова много мачове и на толкова много фронтове. Челси реално играеше за шест купи. Умората също си каза думата. Отбор като Манчестър Юнайтед, който, освен всичко друго е доста, айде да не кажа подпиран, ама подбутван от съдиите. За да се бориш с тях и със Сити, които пък са отбор с много възможности и като играчи, и като пари, трябва да отпишеш някои от другите турнири и да се концентрираш само във Висшата лига, за да спечелиш.

 

- Фернандо Торес или Фалкао?
За мен Фернандо Торес трябва да остане в Челси. Дали ще дойде Фалкао... нямам против и двамата.

 

-Рафаел Бенитес или Андре Вилаш-Боаш?
(смее се) Интересен въпрос. По-добре Боаш.

 

- Какво си спомняш за Челси преди „ерата Абрамович" и кои ти бяха любимите футболисти тогава?
- Спомням си, че Челси беше отбор, от който можеше да се очаква всичко. Беше отбор, който може да загуби от последния и да бие първия и то с разлика. Помня привличането на италианците в отбора и магическите отигравания на Дзола. Точно те най-много ме впечатлиха и затвърдиха желанието ми Челси да е отборът, от който ще се интересувам и ще обичам занапред. Няма да забравя Денис Уайс, който беше страхотен капитан. Имам чувството, че Тери просто се учи от него за това как да реагира в определeни ситуации, как да се отнася и със съперници, и със съдии, при ощетяване на отбора и така нататък. Помня, разбира се, и головете на Виали, на Джими Флойд Хаселбанк, на Лебьоф, страхотните отигравания в защита на Десаи.

 

- А всъщност сега кой ти е любимият футболист?
Двама са - Франк Лампард и Джон Тери.

 

Останалата част от интервюто вижте в материала на Div.bg.