Двубоят между Ливърпул и Дебрецен бил сред уговорените в Шампионската лига?

снимка: Guliver/Getty Images

Огромният скандал с уговорени мачове набира все по-голяма сила.

 

Вчера на официална пресконференция Европол обяви стряскащия данни за това, че 380 футболни срещи от Европа са обект на подозрение, че са били уговорени, а двe от тях са били в Шампионската лига.

 

Днес някои медии на Острова твърдят, че един от мачовете в Шампионската лига е между отборите на Ливърпул и Дебрецен през 2009 година.

 

Скандалът е най-големият в историята на футболна Европа, но тепърва ще се изясняват хиляди подробности и ще се търси наказателна отговорност от замесените лица.

 

425 играчи, съдии и други спортни личности са заподозрени в участие в организирани, криминални дейности, основната част от които са базирани в Азия. От там идват и основните "заповеди" кой мач как точно да свърши.

 

През 2009 година Ливърпул спечели срещу Дебрецен с 1:0 на „Анфийлд". Според английските издания вратаря на Дебрецен Вукашин Полексич е бил уговорен да пусне повече от два гола в този мач. Победният гол в срещата дойде след като Полекшич изби удар на Торес в краката на Дирк Кайт.

 

От ръководството на Ливърпул вече заявиха, че никой от полицията не се е свързвал с клуба.
Най-интересното е, че този Полексич бе изхвърлен за две години от футбола след като УЕФА го наказа във връзка с опит за уреждане на мач от Шампионската лига именно от 2009-та.

 

Sporta.bg припомня, че Дебрецен тогава победиха българския Левски за да се класират в Шампионската лига. В груповата фаза унгарците записаха шест загуби с голова разлика 5:19. Тогава имаше съмнения за „черно тото" в двубоя с Фиорентина завършил 4:3 за италианците.
Именно за този мач Полексич бе наказан, защото не бе съобщил, че той и съотборникът му Норберт Месарош са получили предложение да играят симулативно в домакинския мач срещу Фиорентина през октомври 2009-та.

 

Европейската полиция (Европол) разкри, че вече 50 човека са арестувани, но влиянието на азиатците е огромно. Всички залози се контролират от Сингапур.

 

Най-трудно се проследяват парите за подкупи. Това е един от шансовете да се докаже действието на поръчителя. Унгарски прокурори заявиха, че техен съгражданин е много близо до големия бос в Сингапур и той поддържа връзка с реферите в Унгария.

 

Sporta.bg припомня, че контролата България - Естония, която бе официално обявена за „черно тото" бе ръководена именно от унгарска съдийска бригада, която свири четири дузпи за 2:2.

 

Според следователите за един залог може да се търсят до 50 заподозрени в 10 различни държави. Официалните лица (съдиите) и играчите могат да получат до 100 хиляди евро. От Европол твърдят, че мафията на залозите в Азия е влязла в много близки връзки с мафиотските структури в Европа.