Къде е почтеността във футбола - разкриха 380 уговорени срещи, две са от Шампионска лига

снимка: БТА

Европол разрки днес, че 380 футболни срещи по целия свят са обект на подозрения, че са били уговорени. Това са данни от проведеното от европейската полиция мащабно разследване, което е довело до извода, че съществува криминална организация, която се занимава точно с уговарянето на срещи от различните първенства.

 

425 играчи, съдии и други спортни личности са заподозрени в участие в организирани, криминални дейности, основната част от които са базирани в Азия. От там идват и основните "заповеди" кой мач как точно да свърши.

 

Директорът на Интерпол - Роб Уейнрайт, сподели, че обвиненията включват два мача в Шампионска лига, като един от тях се е играл в Англия през последните 2-3 години. Имена обаче не бяха назовани.

 

"Всичко това е работа на организиран, криминален синдикат, който е базиран в Азия. Те си сътрудничат с други престъпни мрежи из цяла Европа", заяви директорът на пресконференция в Холандия.

 

"Ясно е, че това е най-мащабното разследване, което се провежда за уреждане на мачове в Европа. То показа ужасяващи резултати, които разкриха огромен проблем що се отнася до почтеността на футбола в Европа. Открихме огромна криминална мреца".

 

Разследващите разкриват, че престъпниците правят по 16 милиона евро от уговорени мачове, като 8 от тях представляват чистата печалба. От останалите се изплащат около 2 милиона евро на участници в схемата, като максимумът, който получава замесен в измамата, е 140 000 евро.

 

Базираният в Азия синдикат има силни връзки с организираната престъпност и криминалните мрежи в Европа, като се смята, че има уговорени мачове в над 15 страни от Стария континент.

 

До момента са арестувани 50 човека, като в момента спортни личности от цял свят се притесняват, че това е само началото на арестите от страна на Европол и Интерпол.