Защо революцията в снукъра разедини играчите?

галерия:

снимка: Sporta.bg/ Радила Радилова

Най-добрите майстори на щеката в световен мащаб приеха с контрастни емоции идеята на президента на Световната билярд и снукър асоциация Бари Хърн за начина на провеждане на турнирите.

 

Досега играчите от топ 16 имаха гарантирано участие в телевизионната фаза (1/16 финалите) на повечето ранкинг турнири, но това е на път да се промени, ако Хърн осъществи плановете си. Той иска да накара всички 128 професионални снукър играчи да излизат на масите от 1-ия ден на 8 от най-важните надпревари в календара.

 

Според привържениците на идеята това ще даде шанс на много нови лица да пробият и да оставят следа, но опонентите са категорични, че по този начин някои звезди ще изпуснат телевизионните фази на турнирите и играта ще загуби блясъка си.

 

„Всичко зависи от това дали си мислиш, че си се борил достатъчно дълги години, за да си заслужиш правото да се включиш от по-напреднала фаза (като играчите от топ 16) или дали смяташ, че това не е справедливо", обобщи шесткратният световен шампион и легенда Стив Дейвис.

 

Какво е новото предложение?

 

 

Ранкинг турнирите се провеждат, за да дадат отговор на въпроса „колко добър е един играч в сравнение с всички останали по света". В момента тези надпревари са подчинени на ранкинг система от точки, която обаче ще се промени към изчисляване на спечелените пари от наградни фондове през сезон 2014/15.

 

В момента играчите от топ 16 (елита на снукъра) започват участието си на най-големите турнири от фазата на 1/16 финалите. От следващия сезон обаче ще трябва да започват още от 1-ия кръг, както всички 128 професионалисти.

 

„Юсейн Болт е най-добрият спринтьор в света, но това не му дава привилегия да започва да бяга на 50-ия метър от пистата", коментира решението си Бари Хърн. „За играчите от топ 16 това е предизвикателство. Те могат да роптаят, но ако наистина са елита на снукъра, няма да имат проблем да започнат наравно с всички".

 

Това означава, че Джъд Тръмп, Марк Селби, Нийл Робъртсън и компания ще се изправят срещу значително по-долнокласирани опоненти в първия кръг на големи турнири. Обикновено в началната фаза на състезание се играят по около 8 мача едновременно.

 

Кои турнири ще бъдат засегнати от новата схема?

 

 

Новият формат ще бъде представен на първия ранкинг турнир за новия сезон - Укси Класик в Китай през юни 2013.

 

8 от 11-те ранкинг надпревари в календара - без Световното първенство, Откритото първенство на Австралия и Шанхай Мастърс - ще се провеждат по новата система.

 

Въпросните три изключения вероятно ще бъдат включени през сезон 2014/15, когато бъдат подписани нови договори за телевизионни права и спонсори.

 

Sporta.bg припомня, че Мастърс - спечелен преди седмици от Марк Селби - не е ранкинг турнир и остава събитие, на което са поканени единствено играчите от топ 16.

 

Какъв е финансовият ефект на новия формат?

 

 

В момента елитните играчи (тези от топ 16) получават пари от наградните фондове дори да загубят първия си мач, но това също ще се промени.

 

„Ще трябва да спечелиш поне един двубой, за да получиш дял от наградния фонд", обяви Хърн. „Ако ще правим ранкинг система на базата на натрупан паричен капитал от турнирите, трябва да започнем да даваме дялове от наградните фондове по този начин."

 

„Ако който и да е играч стигне до осминафиналите на който и да е от ранкинг турнирите, ще си е гарантирал около 90 000 паунда", поясни още той.

 

Благодарение на Хърн общата сума на наградните фондове в календара на снукъра се покачи от 3.5 милиона на 8 милиона само за 3 години. От началото на сезон 2010/2011 до ноември 2012 всеки играч от топ 32 е спечелил поне 100 000 паунда от наградни фондове, но нито един, класиран под 48-мо място, не е спечелил повече от 50 000 в този период.

 

Как ще се процедира с квалификациите?

 

 

Вероятно мачовете от 1-ия и 2-ия кръг няма да се предават по телевизията, за да се провеждат в големи зали с 5-6 до 8 маси, които да приемат повече от 1 двубой наведнъж.

 

„Не искам отново да ме карат да играя пред петима души публика", оплака се Джъд Тръмп, защото в подобни големи помещения с повече от една маса билетите и местата за зрители са лимитирани.

 

„По-добрите играчи трябва да са там, пред огромна публика, пред камерите, за да има адреналин и напрежение и именно в такива условия да докажат класата си", заяви бившият играч Джон Върго, който сега е коментатор по ВВС.

 

Как ще се изготвя жребия?

 

Играчите от топ 64 ще се изправят срещу тези от 65-то до 128-мо място в свободен жребий. Единственото изключение ще бъде Шампионатът на Обединеното кралство, където лидерът в ранглистата ще играе срещу 128-ия, вторият - срещу 127 и т.н.

 

„Играчите от топ 16 ще имат правото да бъдат поставени, но не и да играят по-малко мачове. Така например, деца ще се изправят срещу своите идоли и можем да станем свидетели на приказни истории като в турнира за Купата на Футболната асоциация на Англия".

 

Кои играчи подкрепят плана?

 

 

Няколко от елитните играчи приеха радушно идеята.

 

„Ако не мога да преодолея съпротивата на някого, класиран под топ 64, значи не заслужавам да печеля турнири", заяви четирикратният световен шампион Джон Хигинс.

 

„Идеята е, че ако се класираме за осминафиналите, ще сме си гарантирали повече пари от наградния фонд, колкото сега", прозря световният шампион от 2010-та Нийл Робъртсън.

 

„В този формат за първи път топ играчите ще могат да погледнат всички в очите и да им кажат, че са най-добрите, защото са се изправили срещу всички и са ги победили", заяви Шон Мърфи, световен шампион от 2005-та година.

 

„Хората, които под някакви скоби се определят за по-висши от мен, не приемат идеята радушно и е разбираемо. Но за да се развива снукъра, трябва да имаме равностойни правила, по-честни правила", каза Матю Селт, номер 46 в света.

 

Другата гледна точка

 

 

„Седем години работя усилено, за да стигна дотук. Сега все едно се връщам в първи клас, което си е крачка назад за мен", коментира Марк Алън, номер 9 в световната ранглиста.

 

„Аз съм привърженик на старата школа", заяви световният шампион от 1991-ва Джон Парът, който работи като анализатор на ВВС. „Сега все едно ще нарисуваме мустаци на Мона Лиза, за да е по-атрактивна. Ако някой по-неизвестен играч вземе позиция на звезда, зрителите ще се разочароват", допълни той.

 

„Бари Хърн ще си прави каквото поиска, защото притежава снукъра, така че играчите изобщо нямат право на мнение", коментира 14-ият в света Алистър Картър, двукратен финалист на Световното.

 

„За мен е по-добре да няма промяна, въпреки че сигурно за всички останали е по-честно. Аз не съм всички останали, аз съм си аз и съм в топ 16", добави Капитана.

 

Как ще повлияе промяната на Рони О'Съливан?

 

Най-отличителният играч и четирикратен световен шампион Рони О'Съливан в момента е „в почивка" от снукъра. В момента той е номер 20 в света и ще бъде облагодетелстван от новата система.

 

„Може да си избира турнирите, в които участва след промените. В момента е извън топ 16, но е в топ 64", каза Хърн по адрес на Ракетата.

 

„Ако не му се играе някъде, няма да му се налага, защото вече да си извън топ 16 няма да има чак такова значение и всеки отделен играч ще има повече право на избор", завърши президентът на снукъра.